петък, август 22, 2008

Разрешиха загадката на Спагетеното Чудовище!


(Кликнете за по-голям размер)

Как да не ми се убие желанието, да публикувам новини, когато всеки ден чета за поредния екип астрономи/космолози/астрофизици надробил поредната безсмислена глупост?

Отварям тази сутрин на закуска NewScientist Space и що да видя? Заглавие "Галактическо Спагетено Чудовище се захранва от магнитни полета". Ако случайно още не сте се сетили, екипът на NewScientist е проявил забележителна оригиналност в именуването на това, което виждате горе или по-точно на елиптичната галактика NGC 1275. Тя е доста голяма, намира се в галактическия куп Персей и винаги е извиквала смущена физиономия на лицето на астроном, случайно попаднал насред разговор за именно тази галактика.


Това е така защото, както се вижда на снимката в ляво (копие на горната, но с по-силни цветове, за да се отличават детайлите) от ядрото на NGC 1275 стърчат хаотично във всякакви посоки някакви влакнести нишки от "горещ газ". Астрономите винаги са срещали сериозни проблеми да обяснят, как може да съществуват такива тънки газови нишки с дължина по 20 000 светл. год. и маса милиони пъти по-голяма от тази на Слънцето, без още да са се смачкали под собственото си гравитационно привличане, формирайки сумати нови млади звезди.

Сега обаче някой си астроном Андрю Фабиан от престижния Университет Кеймбридж, изучавайки новите снимки на NGC 1275 от космическия телескоп Хъбъл, е стигнал до обяснение за мистериозните нишки. Явно, предполагаемата черна дупка в ядрото на елиптичната галактика засмуквайки бясно материя от околността, изстрелва струи материя, който образуват мехури от силно енергийни частици, които пък се разрастват, изстиват и биват оформени в тънки нишки под въздействието на магнитни полета, които не се знае от къде или как мистериозно се появяват. Разбира се, както казва въпросният учен, за да може едно магнитно поле да оформи тези грамадни газови облаци под формата на нишки, трябва в тях да има заредени частици, които да взаимодействат с магнитното поле.

Този г-н Фабиан е стигнал до това забележително прозрение, като само е забелязал в новите снимки на галактиката с висока резолюция, че в големите нишки има други по-малки нишковидни структури, ясен знак, че наоколо се навърта магнитно поле!

Поредното доказателство, че астрономите знаят много малко физика извън тяхната под-област и нямат никаква представа, че всъщност магнитни полета се образуват САМО и ЕДИНСТВЕНО под въздействието на електричество и не случайно е по-правилно да се наричат ЕЛЕКТРОмагнитни полета! Дори в собствените си думи, Андрю Фабиан потвърждава това. "Горещ газ със заредени частици (йонизиран)" обикновено се нарича ПЛАЗМА, която е електропроводима материя, а самият "поток от заредени частици" също си има официално название и това е ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПОТОК.

А относно "черната дупка" в ядрото на галактиката... аз лично не виждам никаква дупка, камо ли пък черна! Виждам само едно активно и високо енергийно плазмено ядро и съм сигурен, че ако някой се сети да насочи обсерваторията Чандра към NGC 1275, ясно ще се види в рентгенови лъчи, че става дума за електромагнитен феномен, а не мистериозна черна дупка, за чието съществуване няма никакво доказателство и още по-мистериозно магнитно поле, което се формира ей така от нищото!

Смешно е как, астрономите се борят да обяснят космическите феномени, без да споменават думи като "плазма", "електричество", "ел.-магнитно поле", но са абсолютно сигурни в съществуването на математически абсурд като "безкрайно плътна точкова сингулярност" или на прост език "Черна Дупка".

Аз лично предлагам, Андрю Фабиан и колегите му да си вземат по една купа спагети Болонезе и да отпразнуват разгадаването на мистериозното спагетено чудовище NGC 1275. Браво и добър апетит!






2 коментара:

Unknown каза...

Браво, разкри ги :)статията беше много много добра

dread каза...

Ти май не си чувал за Летящото Спагетено Чудовище? Провери в гугъл за повече информация, преди да се изказваш... що се отнася до магнитните полета, ходи намери някой стар касетофон, изкарай му магнитите и после ми обяснявай, че по тях тече ток. Да, самото поле съществува само когато движиш магнита, но това не е насочено движение на заредени частици. Най-малкото с това глупаво твърдение, че магнитни полета се създавали "само и единствено" под въздействието на електричество, акаш върху труда на много хора, най-известния от които е може би Фарадей с неговата електромагнитна индукция.