четвъртък, август 07, 2008

Третата тестова ракета Falcon 1 на SpaceX беше изгубена в Събота

От както основателя на гиганта Paypal Елон Мъск създаде частната космическа компания SpaceX през 2002, той обеща да направи 10 пъти по-ефтини космически полети реалност. Калифорнийската компания започна на чисто, без да има никакъв опит в ракетостроенето и е разбираемо да среща многоброини затруднения. За съжаление миналата Събота компанията изгуби трета поредна Falcon 1 ракета.

На фаталния 2-ри Август, когато Черно море взима жертви всяка година, този път космоса, така да се каже, взе за жертва третата поредна тестова ракета от най-лек тип на SpaceX и заедно с нея товар, състоящ се от 1 сателит на Пентагона и 2 NASA проекта, сред които Слънчевото Платно NanoSail-D.

Ракетата е излетяла в 05:35ч. (Неделя) българско време от остров в Тихия Океан на около 4000км. юго-западно от Хавайте. След около 2 минути и 20 секунди, екипът просто е изгубил връзка с нея. При последната проверка Falcon 1 е била на височина 35км. и се е движела със скорост от 1050 м/с (3780 км/ч). Предполага се, че пъравата фаза на ракетата не е успяла да се отдели от втората, когато тя се е запалила, т.е. ракетата е унищожена.

През 2006 първата изстреляна Falcon 1 на компанията се взриви секунди след излитане заради изтичане на гориво. Вторият опит през 2007 беше по-успешен и тогава Falcon 1 достигна височина 300км., но втората фаза на горене се изключи твърде рано.

Интересно защо такъв сериозен проблем, ако наистина става въпрос за възпрепятствано разкачване на фазите, се появява чак сега, след като опита през 2007 беше горе-долу успешен.

Има интересен слух, че всъщност фазите са се разделили, но след това са се сблъскали. Това е възможно, защото 1вата фаза ползва нов подобрен двигател (Merlin 1C), който се охлажда чрез самото гориво, което навлиза в него. Това води до факта, че при разкачване в двигателя на първата фаза остава още гориво и докато то се изразходва, може просто тя да е "настигнала" горната втора фаза и така да са се сблъскали.

Разбира се това нищо не значи, гигантската ракета Saturn V, закарала Аполо астронавтите до Луната, например е имала 4 различни проблема при втория тестов полет, които не са се явили при първия.

По важното в случая е, не просто че след 3 поредни провала инженерите на SpaceX са крайно демотивирани, ами че сега провалът коства загубата на 3 други важни проекта.

Така например, това е трети пореден неуспех за слънчевото платно NanoSail-D да достигне орбита. 9-метровото платно, за което съм писал, има втори резервен вариант, но НАСА още не са обявили намерение да го изстрелят. Също така не е ясно, дали SpaceX предлага застраховка за товарите на борда, в случай на подобна авария.

UPDATE: Основателят на SpaceX Елон Мъск потвърди на сайта им, че и тяхните инженери са стигнали до същото заключение като изложената по-горе теория. Долният двигател Merlin 1C на първа фаза е продължил да гори след подадения импулс за разделяне на фазите и това му е било достатъчно, за да настигне горната фаза.

Няма коментари: