вторник, юли 29, 2008

Залягайте! Идат плазмени куршуми или каква е тайната на полярното сияние?


Както може би вече са разбрали част от читателите, тези дни НАСА разтръби по всички астрономически сайтове, че сателитите от мисия THEMIS са разкрили тайната на аурора светлините и в по-научен аспект са доказали физичния феномен "магнитно свързване".

Дори да не сте винаги информирани астрономически гийкове, сега го научавате от мен, но ще видите и защо съм крайно скептично настроен към това "откритие".

Когато мисията THEMIS (Time History of Events and Macroscale Interactions during Substorms), която се състои от 5 сателита общо на стойност 200 милиона долара, миналия Декември откри, че полюсите на Земята са свързани директно със Слънцето чрез "магнитни въжета", плазмените космолози затаиха дъх с надеждата, че най-после ще има стабилно доказателство за Плазмената теория на Вселената. "Реномираните" учени обаче се направиха на ударени и нарекоха това, което очевидно са електрически потоци в плазма, всеки от които широк поне колкото самата Земя, с глупавия термин "магнитни въжета".

Добре, това им го прощаваме, защото очевидно астрономите още имат параноичен страх да изричат думи като "електричество", "плазма" и "електродинамика" в такъв контекст.

Сега обаче THEMIS се натъкна на неочаквано откритие! На 26-ти Февруари (една година след излитането на мисията) 5-те сателита бяха като по-чудо разположени точно както трябва, за да засечат високо енегийно събитие - внезапно избухване на магнитни полета с енергия около 1015 джаула или колкото земетресение магнитут 5 на Земята.

Въпросната "експлозия" е изстреляла 2 "плазмени куршума", не, не се шегувам, така ги наричат от НАСА. Единият плазмен облак с широчина колкото радиуса на Земята и дължина 10 пъти диаметъра е излетял в посока към Земята и директно е облъчил 4 от сателитите THEMIS на пътя си. Другият се е отправил в обратна посока, където също като по-чудо е уцелил точно 5-тия сателит. Въпросното събитие е предизвикало бурни и ярки аурора светлини, засечени от десетки станции в Канада и Аляска.

Сега учените са във възторг, че са наблюдавали така нареченото "магнитно свързване". Феномен, при който магнитни полета от различни източници се свързват и усукват. Според утвърдената космология, именно магнитното свързване (усукване) е виновно за слънчевите изригвания, нищо, че този феномен нарушава закона за приблизително запазване на енергията в плазмената физика. Освен това никой до сега не е успял да пресъздаде този процес в лабораторни условия, т.е. явно в междупланетни мащаби работи някаква друга физика, невъзможна за пресъздаване в лаборатория.

Плазмените физици обаче веднага биха разпознали, че тук става въпрос за процеси свързани с двойните слоеве в плазма или по-точно наблюдаваното събитие най-вероятно е хармонично резонантно трептене при двойни слоеве, а не мистериозното магнитно свързване. Разликата е, че "плазмени куршуми" в две противоположни посоки могат да се пресъздадат чрез двойни плазмени слоеве в лаборатория, докато за магнитното свързване няма грам доказателство.

Повече за двойните слоеве и електрическите вериги в космоса може да прочетете в този доклад на нобеловия лауреат Ханс Алфвен или с други думи - бащата на плазмената космология.

Чудя се, кога ли ще дойде денят, когато астрофизиците ще осъзнаят, че:

А) "Магнитното свързване" е псевдо-научен феномен, измислен, за да не се признае ролята на електричеството в космоса, въпреки доказателствата за обратното;

Б)
ЕДИНСТВЕНИЯТ доказан начин за образуване на магнитно поле е чрез електрически поток!

Аз съм доволен от резултата на мисията, това че учените в екипа на НАСА интерпретират данните по единствения начин, който знаят, не пречи на други стотици учени в сферите на плазмената физика, електро инженерството и тн. да виждат истината. Стандартните космолози също няма да могат да отричат още дълго, защото това е само началото, противоречиви резултати спрямо техните теории тепърва ще се трупат.