четвъртък, юли 17, 2008

Новата планета джудже Макемаке

Един от най-големите обекти в колана на Кайпер отвъд орбитата на Нептун най-после се сдоби с име - Макемаке. Познат преди като 2005 FY9, сега този обект е третия плутоид (или "планета джудже") след Плутон и Ерис.

Макемаке с диаметър от около 1500км. е голям почти колкото Плутон и е съвсем малко по-голям от Ерис, която има диаметър около 1300км.

Новият плутоид е кръстен на бога, създател на Вселената според културата на Рапа Нуи или Великденския Остров. Комисията по именуване на планети джуджета от Международния Астрономически Съюз бързо е взела това решение, защото обекта е открит около Великден през 2005г.
За сметка на това именуването на следващия плутоид няма да е толкова лесно, защото не е ясно точно кой го е открил пръв.

Екипът на Майк Браун от Калтех, НАСА и екип от Института по Астрофизика Андалусия, Гранада, Испания твърдят, че са открили 2003 EL61 около лятото на 2003г., но първият обвинява испанците, че са откраднали откритието му, като са видяли лог на телескопа, с който са работили от Калтех.

И двата екипа са подали предложения за име до Международния Астрономически Съюз преди почти 18 месеца, но решение все още не е взето.


Източник: NewScientist SPace

Няма коментари: