събота, юли 19, 2008

Тъмна материя като звездно гориво за ядрен синтез?!

Според стандартната космология след Големия Взрив Вселената постепенно се е охладила в продължение на 300-400 хил. години до състояние, в което електроните вече могат да орбитират ядра, формирайки така атоми, които на свой ред формират молекули водород и тн. Звездите родени в този период се предполага, че са били невероятно горещи и плътни, което е съкращавало живота им до едва 100 000г.

Ново проучване от Франция обаче сочи, че някои от тези "първородни" звезди може още да се навъртат наоколо 14 милиарда години по-късно. Кой е виновника за това замразяване на еволюцията им? Тъмната материя разбира се!

Още от миналата година се спекулира, че може първите звезди на Вселената да са използвали тъмна материя вместо водород като ядрено гориво и това да е удължило живота им с десетки, хиляди години, преди отново да почнат, да изгарят водород.

Сега екипът на Джианфранко Бертоне от паришкия Институт по Астрофизика във Франция е стигнал до заключението, че ако такива звезди са родени в региони близо до ядрата на галактики, където концетранцията на тъмна материя е голяма, то може те да имат достатъчно тъмна материя около себе си, за да им стигне практически за винаги от гледна точка на възрастта на Вселената.

Това не е всичко! Французите спекулират, че ако бяло джудже (предполагаемият остатък след смъртта на малка звезда, като Слънцето) се измести в регион с много тъмна материя, може да почне да гори отново, чрез ядрен синтез между частиците на тъмната материя (или така наречените уимпове/ WIMP - weakly interacting massive particle) и тези на стандартната. Такава възкръснала звезда би била 30 пъти по-ярка от преди!

За някой извън областта на астрофизиката, чийто мозък не е бил промит от преподаватели със същите идеи, това изглежда точно като научна фантастика! Изграждането на теория, чрез уповаване на заключенията от проста спекулация, за да се стигне до нова такава е напълно несериозен научен подход! И като се има предвид, че предполагаемата тъмна материя се смята за невидима и невъзможна за засичане, астрономията като че ли постепенно потъва в абсолютна ирония!

В същото време плазмените космолози предлагат елегантно обяснение за супер стари звезди, които "още не са си изхабили горивото", без да се уповава на неоткриваеми, мистериозни явления, като Тъмната Материя. В алтернативната теория на електрическата Вселена, галактиките и звездите са задвижвани от електрически потоци в прашни плазмени облаци.

Биркеландови течения под формата на полярно сияние, лабораторна симулация на Кристиан Биркеланд.

Биркеландови електрически потоци (на норвежкия физик Кристиан Биркеланд) образуват на места усуквания на Бенет (Уилард Харисън Бенет), където плазмата се компресира в светещи сфероиди (или звезди). Не само, че тази идея може да се тества в лаборатория, ами Биркеландовите потоци са открити и в между-планетен мащаб. Сателитът на НАСА THEMIS откри миналата година, че северния полюс на Земята е свързан със Слънцето чрез "магнитни въжета", както учените от агенцията ги нарекоха.


За сметка на това, ако разгледате публикацията на французите (PDF файл) относно звездите с тъмна материя, няма да откриете един път да се споменава нещо за лабораторна симулация или пък данни от наблюдение с телескоп. Всичко, което ще видите са математически формули! Подходът на тези френски физици, не е по-различен от останлите днешни астрономи. Доказват дадени явления с математически формули, още преди изобщо да е наблюдавано такова нещо някъде.

За съжаление днешните "учени" не осъзнават, че "работата на науката е да проучва необяснимото, а не да обяснява неоткриваемото" - Др. Стивън Рорк.

1 коментар:

Вал каза...

Здравейте, не успях да намеря eMail за това пиша коментар към публикацията, моля да ме извините. Интересувате ли се от размяна на текстови линкове? Сайт: grozde.com
Ако сте заинтересован моля пишете ми email на v.vankov1[at]gmail.com или на скайп vankov1.
Поздрави.