сряда, юли 16, 2008

Учени потвърдиха, че на Луната има вода

Най-после се върнах от краткото, но хубаво море и мога да обърна малко внимание на блога ми.
Изглежда сега нещо, за което отдавна се спекулираше, е най-после потвърдено: на луната е имало вода!

Алберто Сийл от Университета Браун и негови колеги са проучили на ново лунни скални парчета от мисиите Аполо 15 и 17 от началото на 70-те години. Още от тогава се знае, че във (вулканичните?) скали има малки зелени стъклени сферички с диаметър не повече от 0,2мм. Сега екипът на Алберто е открил до 50 части на милион вода именно в тези малки кристални сфероиди.

Количеството не е дори близко до това в земната мантия - 500 до 1000 части на милион. Естествено, това сравнение не е много обективно. Не можем да съдим за цялата луна по количеството в няколко камъчета. Може преди време, когато системата Земя-Луна се е формирала, количеството вода на спътника ни да е било доста по-голямо. Най-различни процеси може да са отговорни за изпаряването й. Най-разпространената хипотеза е волканизъм разбира се. (Всеизвестно е, че стандартните астрогеолози не познават други процеси освен вулканизъм и метеоритни сблъсъци!)

Сийл и колегите му обаче не са спряли до тук. За да разберат средното количество вода под повърхността на Луната в момента, те са измерили концентрацията на летливи вещества като Хлор в ядрото на сферичките кристали и са сравнили данните с тези от края им.

Заключението е, че в мантията на Луната сега има между 260 и 700 части на милион вода. Това определено е неочаквано откритие, защото най-различни лаборатории на Земята разполагат с лунни камъни от 40 години, но едва сега е направено това важно откритие.

Естествено бъдещи мисии до Луната няма да открият реки от вода, но не е изключено да има воден лед на сенчести места, например дъната на дълбоки кратери.

Източник: Now the Moon reveals its water

2 коментара:

Анонимен каза...

"Хлорин"? "Хлорин"??? Буахахаха... не се излагай, моля те.

Martin Sotirov каза...

Преводна грешка. Вече е оправена.