сряда, март 05, 2008

Лавини на "Червената планета"


NASA направи първите снимки на лавини от прах, камъни и лед на повърхността на Марс близо до Северните ледени шапки на планетата.
Снимката е заснета от HiRISE камерата на спътника Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на 19. Февруари и е една от 2400 снимки на Марс публикувани на 3. Март.
Четирите лавини, които се виждат на снимките са открити от Ingrid Daubar Spitale от университета Аризона, чиято работа е да преглежда HiRISE (High Resolution Imaging Experiment) снимките на Марс. "Страшно се изненадах първоначално", казва тя "Страхотно е да видиш нещо толкова динамично на Марс. Повече неща, които наблюдаваме там не са се променяли от милиони години".
Пълната снимка показва терен с широчина 6 км., на 84 градуса северна ширина. Вижда се склон с височина около 700м. покрит с лед на вода по цялата дължина на снимката.
Никой за сега не знае какво е предизвикало свличането на материал по склона, но се правят предположения. "Ако парчета лед се чупят и падат, значи вероятно леда в тях преминава в газообразно състояние", казва Патрик Ръсел от университета в Берн, Швейцария, "Ще следим дали материала там се смалява. Това може да допринесе за разбирането на водния цикъл на Марс."

Снимка в пълна резолюция (1,6Mb)

Заслуги: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Няма коментари: