четвъртък, май 08, 2008

НАСА тества системите за дишане за новата пилотирана мисия до Луната

НАСА започна първите тестове върху хора на животоподдържащите системи, които ще са важна част от техниката нужна за връщането на Луната.

В продължение на 3 седмици, между 14 Април и 1 Май, 23 доброволци са участвали в тест на системата за рециклиране на въздуха, проведен в Космическия Център Джонсън в Хюстън. Доброволците са прекарвали многочасови сесии в стая с размер горе-долу като на капсулата Орион (250 кубични метра), която трябва да отведе американските астронавти до Луната около 2019г.. По време на тестовете, хората са спели, ядяли, тренирали и други активни дейности, изискващи интензивно дишане и потене.

Така се тества системата CAMRAS - Carbon-dioxide and Moisture Removal Amine Swing-bed или накратко извлича въглеродния диоксид и влагата от въздуха и ги изхвърля във вакуума на космическото пространство. CAMRAS е важна част от животоподдържащата система на бъдещата капсула Орион, апаратът за кацане Алтаир и луноходите.

Миналата година CAMRAS е тествана чрез машини, произвеждащи въглероден диоксид и влага, но емисиите не са били достатъчно интензивни, както при използване от истински хора, за това е бил нужен този тест. Предвидени са още 2 фази на тестване за тази система.

Главната животоподдържаща система, от която ще е част CAMRAS, също ще трябва да рециклира кислород и водни изпарения, както и отпадъчната вода, за да я пригодява за пиене и повторно ползване.

Няма коментари: