петък, март 13, 2009

Международната Космическа Станция се разминава на косъм, а совалката Дискавъри излита в Понеделник

Вчера сутринта (Четвъртък) тримата астронавти на борда на МКС бяха инструктирани незабавно да евакуират станцията заради опасения, че парче от стар сателит може да уцели корпуса й в 18:39ч. (българско време – GMT+2).

В НАСА и контролният център в Москва са получили сигнал, че обект с име 25090 PAM-D – вероятно елемент от стар двигател на сателит – ще премине на около 4,5км. от Космическата станция. Установено е даже, че потенциално опасното парче е с широчина точно 12,7см. и тегло под 1кг. Това наистина е нищожен размер, но имайки предвид, че МКС си орбитира кротко на почти 400км. от земната повърхност, 4.5км. е опасна близост.

Естествено астронавтите са действали като по учебник и веднага са влезли в транспортния кораб Союз, с който в случай на пробойна в корпуса на станцията ще имат предостатъчно време (10 минути) да отлетят към Земята.

В последствие сегашният командир на МКС – Майк Финк е споделил с контролния център, че той и колегите му Санди Магнъс и Юри Лончаков са седяли на илюминаторите в очакване да видят преминаващия обект... Аз лично не мога да си представя, как биха забелязали 12-сантиметрово парче метал, което може да премине на 4км. от тях със скромната скорост от няколко километра в секунда.

Важното е, че сега екипажът ще може спокойно да се завърне към важни дейности, като фитнес например (за поддръжка на мускулна маса и плътност на костите).

...в същото време на Земята...

Екипажът на STS-119 очаква отегчено поредния тренировъчен ден.
Снимка: НАСА
Другата новина засягаща Международната Космическа Станция е, че совалката Дискавъри ще излети в Понеделник (01:43ч. сутринта, българско време) със 7-членен екипаж на мисия STS-119.

Този полет беше отложен един път заради теч от водорна клапа на външния горивен резервоар. Инженерите на НАСА обаче смятат, че ще могат да сменят 18-сантиметровата клапа на време и полетът ще може да се осъществи по план.


Главната задача на астронавтите е доставят и монтират последния четвърти набор слънчеви панели или така наречената Ферма S6 (S6-truss).

С пълен състав от 4 комплекта слънчеви панели, станцията ще добива между 84 и 120 Киловата, осигурявайки нужното електричество за повече животоподдържащи системи. Най-после МКС ще може да поддържа 6-членен екипаж.

Двама от астронавтите ще трябва да монтират Ферма S6 в продължение на 4 извънбордни дейности (EVA), като участие ще взима и роботизираната ръка на станцията.

След като приключат 12-дневната си работа, на МКС ще остане Коичи Уаката – първият член на малкото семейство на станцията от JAXA (японската космическа организация). На негово място у дома с Дискавъри ще се завърне Санди Магнъс, която пристигна на станцията със совалката Индевър на 14. Ноември 2008 (мисия STS-126).

Мога само да пожелая на седмината астронавти безавариен полет, освен обичайното зрелищно излитане от космодрума Кенеди.


Ето как ще изглежда станцията с добавянето на новите слънчеви панели (в ляво).

Няма коментари: