петък, март 27, 2009

Милиардер излита за втори път в космоса



Преди точно 24 часа (в 13:49ч. Българско време) излетя ракетата Союз от руския космодрум Байконур с космонавта Генади Педалка, NASA астронавта Майкъл Барат и космическия турист Чарлз Симони на борда.

Американският милиардер е първият цивилен, посетил Международната Космическа Станция два пъти. За пръв път той летя през Април 2007, но силно е искал да повтори преживяването и е имал да върши още неща по негови думи. Чарлз си е планирал пълен график с научни проучвания, образователни дейности и снимане на Земята. Той също така ще пише ежедневно за преживяванията си в блога www.charlesinspace.com. 13 дневното пътешествие до МКС и обратно му струва $35 милиона долара, които явно не са проблем за Чарлз Симони, който по произход е украинец и е направил състояние след като напуснал Майкрософт и основал собствена софтуерна корпорация.

Космическият турист ще се върне на Земята на 7 Април заедно с Майкъл Финк, командирът на Експедиция 18, и руският инженер Юри Лончаков.


На тяхно място руският ветеран Педалка и новакът Макъл Барат ще останат в продължение на 200 дни и ще подготвят станцията за пристигането на Роман Романенко, Frank De Winne от Европейската Космчиеска Организация и канадецът Боб Търск в края на месец Май. Тогава за пръв път на МКС ще пребивават 6 души и екипажът ще включва космонавти от всичките 5 държави-партньори за този проект.

Това е възможно най-после благодарение на екипажа от мисия STS-119, които монтираха последния набор слънчеви панели или така наречената Ферма S6 и вече станцията може да генерира достатъчно електричество, за да поддържа 6-членен екипаж. Астронавтите, които монтираха последното парче от главния „скелет“ на станцията, се разкачиха от МКС преди 2 дни и сега са в орбита, приготвяйки се за навлизане в атмосферата утре. Причината за бавното завръщане е, че след като совалката Колумбия изгоря в началото на 2003г. заради проблем с топлинния щит, вече стандартна процедура е, преди навлизане в атмосферата щателно да се преглежда щита на совалката с помощта на роботизирана камера.

В момента в орбита са рекорден брой от 13 човека. Толкова е имало в космоса само 2 пъти до сега. През 1995, когато в орбита беше мисия STS-67, трима души на борда на станция Мир и един кораб Союз. Също и през 1997г. по време на мисия STS-82 за поправка на телескоа Хъбъл, когато също в орбита са били екипажът на Мир и на кораб Союз.

Няма коментари: