събота, юни 14, 2008

Дискавъри се завръща благополучно след 14-дневна мисия

Совалката Дискавъри кацна успешно днес 17:15ч. българско време на пистата на Космическия Център Кенеди след 14-дневна мисия и 9,1 милиона км. изминати.

Главната цел на мисия STS-124 беше да се достави втория и главен модул на японската лаборатория Кибо до Международната космическа Станция (МКС). Екипът направи това в рамките на 3 извънбордни дейности (EVA), като монтира JEM (Japanese Experiment Modulе) за модула Хармония, а модула ELM (Experiment Logistics Module), който беше донесен от екипажа на миналата мисия до МКС беше закачен върху JEM. Също така роботизираната ръка JRMS (Japanese Remote Manipulator System) беше монтирана на Кибо и активирана.

Също да не забравяме не по-малко важната задача: тоалетната в модул Звезда беше оправена и наемателите на МКС ще могат да си я ползват щастливо.

Дискавъри, след като се отдели от МКС преди 2 дена. Заслуги: НАСА

Екипажът на STS-124 се състоеше от: Кенет Хам (пилот), специалистите Карън Найберг, Роналд Гаран и Майкъл Фосъм, както и японския астронавт Акихико Хошиде. И трите извънбордни дейности със средна продължителност между 6 и 7 часа за всяка бяха извършени от Майкъл Фосъм и Роналд Гаран, а Грегъри Чамитов, който всъщо пътуваше на совалката, остана на МКС, взимайки мястото на Гарет Райсман. Чамитов ще се върне на Земята със совалката Индевър на мисия STS-126, която ще излети на 10 Ноември.

STS-124 беше третия полет на совалка за годината, както и: 123-ти полет от началото на програмата, 35-ти за совалката Дискавъри и 26-ти до МКС. До закриването на програмата на совалките през 2010г. остават 9 или 10 полета.

Следващата мисия STS-125 на совалката Атлантис е запланувана за 8. Октомври. Тя ще е последния ремонт на Хъбъл, който трябва да подготви стария космически телескоп за поне още 5г. научна дейност.

Екстериорът на ELM от горе и ново инсталирания JEM отдолу. Роботизираната ръка също се вижда долу в ляво. Заслуги: НАСА

Няма коментари: