вторник, юни 24, 2008

3000 до 4000 човека ще загубят работните си места в НАСА

Совалката Дискавъри в хангара за скачане към буустърите и външния резервоар преди мисия STS-124. Снимка: NASA/Troy Cryder
НАСА обяви този Понеделник, че очаква между 3000 и 4000 загубени работни места, когато совалките спрат да летят след 2 години - около половината на това, което преди бяха обявили.

Реално 6000 до 7000 човека ще загубят работата си в Космическия Център Кенеди, но пък 3000 нови позиции ще се отворят около новата програма Констелейшън за изграждането на космически кораби за пътуване до МКС и евентуално до Луната.

Американският сенатор Бил Нелсън, който е летял на совалка през 1986, изяви наждеждата си, че със смяната на правителството може да има промени в космическата политика и да се отпусне повече бюджет за НАСА.

Шефът на НАСА Майкъл Грифин обаче не може да даде точни числа относно работните места преди 2009г. НАСА работи по правителствена заповед да завърши МКС и да спре полетите на совалките до 2010г.

За щастие повечето от най-важните длъжности, като главните инженери ще запазят позициите си, като просто се прехвърлят на новата програма Констелейшън, но като цяло новите ракети и космически кораби ще се нуждаят от много по-малко обслужващ персонал. Тъжно е за хора, които работят това от 20 години, но пък и без това бюджетите за космически изследвания са обидно малки и няма смисъл допълнително да се утежнява ситуацията.

Новия космически кораб на НАСА - Орион не се очаква да лети преди 2015г. и според Нелсън това може да унищожи икономически организацията, аналогична ситуация на дупката между Аполо мисиите през 70-те години и първия полет на совалката през 1981г.

Няма коментари: