събота, юни 07, 2008

Феникс копае, но има проблеми с анализа на пробите

Снимка от главната стерео камера на Феникс. Вижда се лопатката с почвена проба над вратичката на една TEGA фурна. 05.06.2008. Заслуги: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/Texas A&M University
След две тестови копки, вчера Феникс накрая загреба почвена проба колкото седем супени лъжици с лопатката си. Препращайки новите команди от Земята обаче сателитът Mars Odyssey премина в авариен режим на сигурност и сигналът не достигна Феникс. За това се наложи НАСА да използва другия сателит МРО (Марс Риконисънс Орбитър) и Феникс изсипа почвената проба върху филтъра на една от седемте си фурнички TEGA (Thermal and Evolved-Gas Analyzer). За съжаление сензорите на тази една TEGA не показват изобщо някакви частици материал да са влезли през филтъра. Причината е неизвестна.

Вратичките на 7-те фурнички на Феникс имат широчина 10см. всяка и разполагат с филтър с 1мм дупки, който да не пропуска по-големи частици. Евентуална причина за проблема може да е, че самата почва е сплъстена и гъста и липсват фини частици.

Екипът анализира ситуацията и ще снима отново мястото, където направи двете си първи тестови копки, за да се провери дали проблемът е в структурата на почвата. Има и вероятност просто сензорите на фурничката да не отчитат частиците, които всъщност са влезли, но дори това да е така, все още имаме 6 други фурни.

Според Рей Арвидсън от Университета Сейнт Луис, научен ръководител на Феникс, ако се окаже, че проблемът е в почвата, екипът може да опита преди следващото копане да разбута мястото за копане с лопатката, за да се разтрошат буците.

Програмата Феникс е на стойност 420 милиона долара, финансирана от НАСА, изпълнена от Униврситета Аризона със съдействието на Лабораторията за Двигателни Системи (JPL), NASA. Самият апарат Феникс кацна безпроблемно на Марс и вече 13 дена и половина е на Червената Планета.

Двете вратички на отделението на TEGA, което трябваше да се използва за анализ на пробата, са отворени (долу, дясно), но почвата си седи скупчена от горе. Снимка от камерата на роботизираната ръка на Феникс, 06.06.2008. Заслуги: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/Max Planck Institute

Източник: NASA

Няма коментари: