петък, юни 20, 2008

Феникс потвърждава наличието на лед

Тъкмо се бяхме разочаровали малко, след като анализът на почвената проба от Марс не откри наличието на какъвто и да било лед миналата седмица, сега се оказва, че белите образувания в копките на Феникс наистина са били лед.

На нови снимки се вижда, че за 4 дена белите частици с размер като зарчета са изчезнали от мястото, където Феникс копа за пръв път, наречено Dodo-Goldilocks. Това говори почти сигурно за сублимация на лед и отквърхля теорията, че парчетата може да са някакви солни образувания.

На снимките ясно се вижда, че белите неща са изчезнали. Двете снимки са от 15-ти и 19-ти Юни (съответно 21-ви и 25-ти ден от както Феникс е кацнал).

След като апаратът направи две нови копки една до друга - Snow White 1 и 2, ясно се виждат подобни ледени парчета на същата дълбочина, като изчезналите от Dodo-Goldiblocks. Освен това по-рано днес, когато Феникс се е опитал да копае по средата на един от полигоните около него, наречен Wonderland, лопатата се е ударила в твърда повърхност отново на същата дълбочина. След три опита да продължи надолу, роботизираната ръка с лопатата се е сгънала в изчакваща позиция, както е програмирана да прави, ако срещне трудност.

През това време от Lockheed Martin Space Systems в Денвър приготвят софтуерен пач за Феникс, който да позволи на робота да запазва научни данни в паметта си за повече от 1 ден. До сега се практикуваше изпращане на данните в края на всеки ден, защото много от информацията се дублира и екипът не искаше да рискува да я запазва във флаш паметта на Феникс.

Според Бари Голдщайн от Лабораторията за Двигателни Системи на НАСА и мениджър на проекта Феникс, работата върви не само добре, но и изпреварва графика си. От 90-дневната мисия екипът е предвидил 30 дена за такива непредвидени забавяния и за сега Феникс е имал само един такъв случай.

Официална публикация

Няма коментари: