сряда, юни 11, 2008

Нов телескоп се присъединява към космическата армада от инструменти

GLAST се подготвя за излитане върху ракета Delta II.
Новият гама-лъчев космически телескоп на НАСА GLAST (Gama-Ray Large Area Space Telescope) излетя преди няколко часа с Delta II 7920H ракета. 3-тонният детектор вече е в орбита от 560км. и скоро ще е готов за работа.

Гама-лъчите са най-високоенергийните вълни (най-висока честота и ниска дължина) и отварят възможности за открития, иначе скрити от видимата светлина.

Изследвайки гама-лъчението на небосвода, новият телескоп на НАСА ще проучва най-бурните космически събития, като супер масивни черни дупки, пулсари, космически лъчи, гама лъчеви избухвания и тн. Освен това GLAST ще търси частицата WIMP (Weak interacting massive particle), която се смята, че изгражда тъмната материя, ако тя изобщо съществува.

Телескопът ще изследва и галактиките с екстремно ярки ядра (active galactic nuclei), където се смята, че има черни дупки с маса милиони, дори милиарди пъти масата на Слънцето, които при поглъщането на материя, излъчват силни гама-лъчи от хоризонта на събития.

Физици и астрономи очакват с еднакво нетърпение пускането на телескопа в действие, защото той ще може да изучава субатомни частици с много по-големи енергии, от тези които създаваме в ускорителите на частици на Земята.

Няма коментари: