събота, юни 07, 2008

Какво е имало преди Големия Взрив?

Какво е имало преди Големия Взрив и изобщо имало ли е Време в традиционния смисъл на думата? Доста деликатна тема! До сега са ни учили, че преди Големия Взрив просто не е съществувало нищо и все пак екип астрономи може би е на път да докаже, че е имало друга Вселена преди нашата. Адриене Ерикчек и проф. Шон Керъл се опитват да отговорят и на един още по-фундаментален въпрос: Защо времето върви праволинейно от "вчера" към "утре".

Проучването на екипа на проф. Керъл има за основа данните от сателита Cobe, който от 1992г. изучава Космическия Микровълнов Фон (КМФ) - остатъчната радиация от Големия Взрив, когато Вселената е била на едва 400 000г. На КМФ се наблюдават малки температурни вариации, които се смята, че са най-ранните зародиши на днешните галактики. Др. Адриене Ерикчек и колегите й обаче смятат, че те могат и да съдържат следи от предишната Вселена.

Да данните за КМФ от по-новия сателит WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe - 2001г.) също се забелязва, че в едната посока на небосвода флуктуациите (вариации) са 10% повече от противоположната посока. Това може да е наследена структура от Вселената-родител на нашата собствена.

Проф. Керъл и др. Ерикчек обаче мислят, че могат да стигнат и до отговор на въпроса за праволинейността на Времето. Никой не бърка "вчера" с "утре" и всички знаем, че ако счупим яйце, няма как да го съберем. Все пак това не обяснява, защо времето тече по права линия, но това е същината на един много фундаментален физичен закон - втория закон на термодинамиката. Астрономът Артър Едингтън е казал "ако теорията ти е в противоречие с втория закон на термодинамиката, значи няма надежда; обречена е да се сгромоляса срамно".

Професор Керъл обаче изтъква, че този закон е изказан с предположението, че Вселената е започнала живота си в строго подреден ред и състояние, а ако нашата Вселена се е родила спонтанно от празното пространство на предишната Вселена, то това пак би било строго подредено начало. Следователно няма противоречие с термодинамиката.

Още много работа има да се върши обаче. Тепърва трябва астрономите да изчислят, какви изобщо са шансовете, Вселена да се появи от пространството на друга Вселена.

Все пак ако дори малка част от работата на екипа от Калтех даде позитивни резултати, то ще имаме първата информация за това, което е било преди нашата Вселена.
Източник: BBC News

Няма коментари: