понеделник, юни 09, 2008

Радио вълни могат да разчистват поясите на Ван Ален

Нови наблюдения сочат, че както беше предсказано, радио предаватели на Земята могат да разчистват заредени частици от вътрешния пояс на Ван Ален (бариера от заредени частици, плазма, която бива държана от магнитното поле на Земята). Това може да има бъдещо приложение, защото се смята, че заредените частици, натрупани на вътрешния колан от слънчеви изригвания и други космически лъчения, могат да представляват проблем за комуникационни сателити с орбита при пояса.

Геомагнитното поле на Земята прихваща заредени частици от космоса в концентрични пояси около планетата. Има 2 пояса: външен и вътрешен, като частиците се задържат по-дълго на вътрешния - до 1 година. Това може да доведе до смущения на сателити орбитиращи в тази зона, ако се натрупат много частици след някоя слънчева буря например.

До сега имаше идеи, че нискочестотни радио вълни (5 - 25kHz), излъчвани от Земята, помагат за разчистване на заредените частици от поясите на Ван Ален, но това не беше наблюдавано и доказано. До сега.

Френският сателит DEMETER е измерил нивото на електрони по вътрешния пояс на Ван Ален, когато мощем излъчвател на радио вълни в Австралия е включен и когато не е.

Освен това от американските Военовъздушни Сили са приготвили план за разчистване на поясите от страх, че важни военни сателити могат да бъдат повредени.

Този сега доказан ефект има едно интересно следствие - явно никога не сме наблюдавали поясите на Ван Ален както са били оригинално, защото нискочестотни радио вълни се ползват от 20-те години на миналия век, а поясите са открити едва 1958г.

Източник: New Scientist

П.П. Ако се чудите, защо вече пускам постове толкова рядко, то е защото напоследък все повече се съмнявам в теорията с Големия Взрив и като цяло утвърдения космологичен модел на Вселената. За това предпочитам да избягвам теми, които може да се окажат пълна фантастика и измишльотини някои ден.

Няма коментари: