неделя, юни 29, 2008

Румънци излитат към Луната до 3 месеца

ELE (European Lunar Explorer) е система от 3 фази, която трябва да стигне до Луната за 116 дена.
Румънският отбор ARCA смята до 3 месеца да изстреля своя собствен луноход в частната лунната надпревара на Google и фондацията X-Prize.

Както може би знаете, Google и XPrize предлагат от миналата година 30 милиона долара на първия частно финансиран екип, който изстреля мисия до Луната преди 2012г. с робот способен да измине 500 метра и да изпрати снимки и видео до Земята.

На 28ми Май румънците от ARCA (Aeronautics and Cosmonautics Romanian Association) изненадващо обявиха, че смятат да са първия излетял отбор в надпреварата. Сега те съгласуват усилия с предишните си конкуренти в състезанието Pablo De Leon and Associates Company от Аржентина и смятат в срок до 3 месеца да изстрелят своята мисия, именувана "Mission4-ELL".

Техният 42-килограмов луноход ELL (European Lunar Lander) ще бъде монтиран на ракета STABILO, която е тествана успешно няколко пъти. Тя съответно ще бъде пусната с балон от открито море, който ще я издигне на 18км. височина. Тогава ще се задействат двигателите на ракетата, издигайки ELL на 100км. височина. След като последната фаза от системата се разкачи от ракетата, ще й трябват 116 часа да стигне и кацне на Луната.

Модулът ELL ще се разкачи от последната фаза на ракетата на 10км. от повърхността и ще направи меко кацане с комбинация от главния си двигател и омекотителни гумени полу-сфери.

Ако ARCA успее, въпреки малкото време, което са си дали за разработка, те ще се първата частна мисия до Луната и ще грабнат 30-те милиона на Google. Разбира се това не значи, че другите отбори трябва да се отказват. Все още има 5 милиона долара за вторият успял екип, както и $5 мил. за мисия, която открие останки от Аполо мисиите, руски такива или пък воден лед, например на дъното на кратер. Също има обещани и $5 мил. за екипа, чийто робот остане функциониращ най-дълго.

Повече детаили за ARCA можете да откриете на официалната им страница -> ТУК.

Няма коментари: