понеделник, юни 02, 2008

Феникс откри лед и направи първите си копки

Вчера Феникс предприе маневра за инспекция на положението под тялото си чрез камерата на роботизираната си 2,35-метрова ръка. Това беше нужно, за да се провери, дали третият крак на робота е стъпил стабилно в марсианската почва, но изненадващо се оказа, че под него има бяла повърхност вероятно до 1м. широка. Най-вероятно става въпрос за лед, открит от почвената си покривка от двигателите на Феникс при кацането му преди 1 седмица.

Екипът, ръководещ мисията на Феникс, се радва значително на това откритие, защото явно ледът е доста близко до повърхността, а те се опасяваха, че може да е на до половин метър дълбочина, което щеше да изисква продължително копане с малката лопатка на робота.


След това Феникс оставъ първия си отпечатък върху Червената Планета. Няколко тестови копки в марсианската почва. Камерата на лопатката снима почвената проба и се виждат бели частици, които са или парченца лед или соли. За сведение, снимките не са изкуствено оцветявани, ами камерата на лопатата осветява пробата със червена, зелена и синя светлина по-отделно, като после се композира цветно изображение.










Снимка на проба марсианска почва от камерата на лопатката Robotic Arm Camera (RAC). Заслуги:NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/Max Planck Institute

По-късно тази седмица се очаква Феникс да изсипе първата си пълна лопатка в една от фурничките си, където пробата трябва да се загрее и състава на изпаренията да се анализира. Преди това да стане, трябва да се направят още малко тестове с ръката и да се провери статуса единия резервен нагревател на фурничката, защото сензорите показват, че един от нагревателите е дал на късо.

С нетърпение чакаме първите резултати от анализ на марсианската почва и евентуално на леда от долу.

1 коментар:

Unknown каза...

Поздрави за прекрасният блог, много интересен като съдържанбие, надявам се продължава да съществува още много време :)

а конкретно по темата за Марс, също изключително любопитно и интересно !