понеделник, юни 02, 2008

Много нови земеподобни планети са открити

Най-после ловът на "супер Земи" - скалисти екзопланети с размер, близък до този на Земята - почва да дава резултат. На тазгодишното събиране на Международния Астрономически Съюз в Бостън беше обявено, че са открити 45 нови екзопланети, от които едва 1/10 са газови гиганти като Юпитер. За сравнение преди това откритие знаехме за малко под 300 извънземни планети, почти всичките газови гиганти. Според екипът на HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher), използвал европейската обсерватория в Ла Сила, Чили, съотношението между супер земи и горещи юпитери в галактиката ни е около 3:1.

В проучването си астрономите от HARPS са използвали метода на гравитационно поклащане - следили са за ефекта на гравитационното привличане на планетата върху Звездата й. Без съмнение, макар и по-малки голяма част от новооткритите планети пак ще са от газов тип като Нептун - водя, водород и хелий от горе. Все пак поне някои ще се окажат скалисти. Това са предварителни цифри, но членовете на екипа са доста сигурни в това.

Новото откритие отваря възможността за нещо, за което астрономите си мечтаят вече дълги години - наблюдаването на транзит на супер-Земя пред звездата й. За да има по-голям шанс това да се случи, е нужно орбиталният период на планетите да е по-къс, а новооткритите екзопланети пасват идеално. Всичките се въртят около Слънцата си за под 50 дена, а някои дори до 10.

Например екзопланета HD 80606, която има невероятно издължена елипсовидна траектория и отдалечеността й от звездата варира цели 30 пъти, е доста добър кандидат за наблюдение на транзит. Тя в момента е скрита зад звездата си, но според Грег Лафлин от Университета Калифорния, тя трябва да е наблюдаема от Земята отново на 6. Юни и имаме шанс 1 към 7, тя да мине точно пред звездата.

Тези транзити обаче не се наблюдават лесно от Земята и за целта разполагаме с няколко сателита, които са способни да забележат транзит. Един от тях е канадския MOST.

Може би се чудите, защо все пак е толкова важно да наблюдаваме, как планета преминава пред звездата си. Все пак това само ще затъмни едва забележимо яркостта й. Ами всъщност чрез анализ на промяната в спектъра на звездата можем да разберем учудващо много неща за екзопланетата. От нейния радиус чак до състава на атмосферата й и плътността й, което пък би довело до доста точни предположения за вътрешната й структура.

Например както писах преди време, Хъбъл откри наличието на метан и водна пара в атмосферата на HD 189733b.

Като цяло новооткритите планети са голяма крачка напред според мен. Все повече си увеличаваме шанса да открием втора Земя като нашата и се приближаваме до ултимативната цел - открието на извънземен живот и друга обитаема планета, подходяща за въглеродни органични форми като нас.

Източник: новия брой на New Scientist

Няма коментари: