вторник, юни 17, 2008

Тъмна материя в Слънцето?!

Рентгенова снимка на короната на Слънцето. Заслуги: Hinode JAXA/NASA/PPARC
Честно казано, вече ми става смешно, като прочета подобно заглавие. Имам чувството, че всеки път, когато нещо не излезе в сметките на някой физик, той си измисля нова теоретична частица.

Теорията за аксионите е измислена още през 70-те години, за да се обясни проблем, за който даже двама учени са отнесли нобелово златце през 80-та година. Сега упорито "учените" смятат, че мистериозната тъмна материя е изградена или от така наречените уимпове (WIMP - weak interacting massive particle) или именно от аксиони.

WIMP-овете се радват на повече популярност и повече екипи търсят такива - все пак става въпрос за интересно звучащи (теоретични) явления като суперсиметрия и скрити измерения, кой не би искал да се занимава с такива работи?!

Явно все пак има и хора, които търсят по-скучните, но все така невидими и мистериозно неоткриваеми аксиони. Спейс.Ком най-учтиво ни информират, че Дейвид Танер и компания физици от Университета Флорида смятат, че ще засечат въпросните, не другаде, ами именно в нашето Слънце. Астрономите ще го наблюдават с три рентгенови сателита - Yohkoh, RHESSI и Hinode. Фактът, че на сегашни рентгенови снимки няма и следа от аксиони ни най-малко не притеснява Дейвид и колегите му. Те смятат да наслагват много снимки и така да изолират статичния шум и рандом артефакти, докато остане само следата на аксионите. Искрено им пожелавам успех, защото именно според тяхната теория (на астрономите), аксионите са частици без заряд или спин (е, това не мога да си го представя!) и взаимодействат невероятно малко със нормалната материя.

Идеята е, че когато фотоните от ядрото на слънцето взаимодействат с виртуалните фотони от магнитното поле на Слънцето в короната му, те се превръщат в аксиони, като и обратното е възможно. Т.е. аксион може да мине през ядрото на Слънцето и в короната да се преобразува във фотон.

Да, знам. "Реалността е по-странна от научната фантастика", Стивън Хокинг.

2 коментара:

аз каза...

"Реалността е по-странна от научната фантастика"
велика мисъл!
За нашите фантазии и мисли се подготвяме, та нали те са продукт и комбинация от понятията, които създаваме.
Реалността е нещо независимо от нас и няма как да се подготвим за изненадите, които разкрива, за това винаги ще е по-странна.

Анонимен каза...

Хех, пък аз за Тъмна материя четох в "Тъмните му материи", по него е "Златният компас", нещо не ме накефи книжката, но запомних материята. :)
Интересно, следя с любопитство какво ще стане след това.