вторник, юни 03, 2008

Открита е планета, едва 3 пъти по-голяма от Земята

Концептуална илюстрация на студената екзопланета в орбита около кафяво джудже. Заслуги: Exoplanet Exploration Program/NASA
Това, което преди две десетилетия беше немислимо, сега се случва все по-често. Сега е открита нова екзопланета с още по-близък размер до този на нашата Земя. MOA-2007-BLG-192L е едва 3 пъти по-голяма от нашата планета и се намира на около 3000 светл. год. отстояние. Според предварителна оценка на получените данни, съставът й е основно скали и лед.

Новата екзопланета има орбита като Венера, но се смята, че на повърхността й е дори по-студено от на Плутон, защото тя се върти около кафяво джудже - най-малките и студени звезди. Джуджето е с маса между 6 и 8% от тази на нашето Слънце и вероятно не може да поддържа ядрени реакции в ядрото си.

Тази планета не е от голям интерес за нас поради неблагоприятните си условия, но самото откритие е важно поради няколко причини. Първо, това доказва, че дори много малки звезди могат да задържат собствени планетни системи и космическия телескоп на НАСА Джеймс Уеб, който излита 2013г., ще може да наблюдава такива в близост до Земята.

Второ, за астрономите е изгодно да търсят планети около малки звезди, защото поради ниската им яркост има доста по-голям шанс да се забележи транзита на малък обект като планета.

Откритието е направено чрез ефекта на гравитационните лещи благодарение на телескопа MOA II (Microlensing Observations in Astrophysics) в Нова Зеландия. Също така е потвърдено и от Много Големия Телескоп (VLT- Very Large Telescope) в Чили.

Резултатите ще бъдат публикувани на 1. Спетември в Astrophysical Journal.

Всъщност и по-малка "планета" е откривана, но PSR 1257+12b има едва 2% от земната маса и орбитира около мъртва неутронна звезда.

Източник: New Scientist

Няма коментари: