четвъртък, юни 19, 2008

Телескоп, седящ на четири континента

Телескопът Арекибо от Пуерто Рико вече е част от мрежата на e-VLBI и участва в едно проучване на месец. Снимка: NAIC/Arecibo Observatory/NS
Някога представяли ли сте си телескоп, простиращ се на 4 континента?

e-VLBI (Electronic Very Long Baseline Interferometry) представлява мрежа от радио телескопи в Северна Америка, Южна Америка, Европа и Африка, които чрез така наречения процес "интерферометрия", гледайки наблюдавайки едновременно един и същи обект, създават изображение с резолюция, аналогична на разстоянието между телескопите. e-VLBI има резолюция колкото 10 пъти тази на Хъбъл.

И преди са били съгласувани данните от телескопи от различни местоположения, но процесът е бил ограничен до скоростта, с която дискът с данни би пристигнал на другия край на планетата с куриерска фирма. Сега e-VLBI прави това в реално време чрез кабели с оптични влакна и данните биват предавани веднага в центъра на проекта в Холандия, където се появява финалната композирана картина от всичките чинии. Това на практика позволява на телескопите мигновено да се фокусират върху обща точка и да наблюдават динамично събитие като свръхнова например.

Източник: New Scientist

Няма коментари: