сряда, юни 04, 2008

Колко ръкава има Млечният Път?

До сега най-добрата ни представа за структурата на нашата галактика Млечния Път идваше от наблюдения с радио телескопи, които показваха, че се намираме в спираловидна галактика с разкъсан пръстен в ядрото и 4 главни спирални ръкава.

Ново проучване от Университета Уисконсин, САЩ с инфрачервения телескоп Спицър показва, че всъщност ръкавите "Норма" и "Стрелец" липсват. Съдейки по новата супер детайлна инфрачервена карта на галактиката, Стрелец и Норма може да са просто концентриран газ с редки скупчвания на млади звезди, според Робърт Бенджамин от екипа, провел проучването.

За сравнение, другите два главни спирални ръкава "Щит" (Scutum) и "Персей" разкриват в инфрачервения спектър много голяма концентрация на газ и млади и стари звезди. Може би за наблюдател от страни, например от съседната галактика Андромеда, Млечният Път би се откроявал именно с тези два основни ръкава, вместо с четири.

Също така галактиката ни има и няколко малки частични ръкава, например нашата Слънчева Система се намира в мини-ръкава "Орион" на около 7,62±0,32 килопарсека (приблизително 24 800 светл. год.)

Това обаче не е толкова точен въпрос или както Домас Дейм от Центъра по Астрофизика в Кеймбридж, Масачузец, САЩ се изразява "При опитите за създаване на точна картинка на Млечния Път използваме 40% е точна наука и 60% въображение." Все пак галактиката ни е просто купчина материя събрана под общо гравитационно привличане и няма точно определени резки граници на спираловидната форма.

Източник: New Scientist

Няма коментари: