четвъртък, юни 19, 2008

Близнаци звезди не са баш идентични

Две звезди с еднакви маси в бинарна система се наричат "близнаци". За пореден път астрономите се "изненадват", този път на открието, че две звезди близнаци в мъглявината Орион на 1500 светл. год. от Земята не са никак идентични - имат различни яркости, температури и дори вероятно размер.

Дали има някакъв скрит процес при образуването им или това е поредния пирон в ковчега на стандартната космология с нютоновата гравитация и разните там Големи Взривове?

Откритието на двете млади звезди е публикувано в броя на списание Нейчър от 19. Юни, но дали някой ще му обърне внимание? Астрофизиците обичат да игнорират явления, които са в разрез с утвърдените модели, а тази бинарна система никак не се вписва в стандартната космология.

Според предварителната оценка, звездите трябва да са на около милион години възраст и всяка от тях има маса около 41% от тази на нашето Слънце. Масата и съставът са основните неща, които определят характеристиките на една звезда и тъй като тези двете са се "кондензирали" от един и същ облак прах, според астрономите няма как да имат различни температури, яркости и тн. Освен ако разбира се втората звезда не се е образувала половин милион години преди едната, но оценката на възрастта им сочи, че са на една и съща възраст, а пък нютоновата гравитация не позволява от 1 облак да се "образуват" две различни звезди.

Интересно ми е, какво ще измислят този път, за да закърпят разпадащата се стандартна теория..

Няма коментари: