неделя, юни 15, 2008

Бъдещите костюми на астронавтите на НАСА


НАСА обяви миналия Четвъртък, че е сключила договор с компанията Oceaneering International от Хюстън, Тексас за разработката на нови космически костюми за мисии до МКС и евентуално за програмата Констелейшън до Луната.

Компанията има време от Юни 2008 до Септември 2014г. да изгради, тества и оцени костюмите, за да са готови за първите човешки полети от Констелейшън през 2015г. За този първи период от разработката Oceaneering International имат 183 милиона долара от НАСА.

Също така има опция за сключване на още два под-договора. Първият за разработката на костюмите "Конфигурация 2". Те ще са за повърхността на Луната и ще представляват нещо като ъпгрейд на Конфигурация 1. Астронавтите ще трябва да могат да ги носят поне седмица без прекъсване, за да са готови за евентуални 6-месечни експедиции до Луната. Договор за конфигурация 2 може да бъде сключен за периода 2010 - 2018г. на стойност 302 милиона долара.

Договор за конфигурация 1 би бил между 2014 - 2018г. на стойност $ 260 милиона. Тези костюми ще са за капсулата Орион по време на пътешествието до Луната, както и за пътувания до МКС.

Ще трябва да има 4 костюма за Луната и по 6 за МКС. Сега вече са сключени договори за всичките основни части за мисиите до Луната. През изминалите 2 години НАСА подписа договори за капсулата Орион и носещата ракета Арес I.

NASA Press Release

Няма коментари: