четвъртък, юни 05, 2008

Телескопи с течни огледала... скоро

6-метровото огледало на експерименталния Large Zenith Telescope до Ванкувър, Канада. Снимка: Paul Hickson, University of British Columbia
Идеята за използване на рефлектираща течност вместо скъпи и трудни за производство огледала при телескопите не е никак нова, но едва сега може би ще видим първото приложение на тази технология.

Първата професионална астрономическа обсерватория с течно огледало трябва да се появи през 2009г. Международния Течно-огледален Телескоп (ILMT) ще използва 4-метрово огледало от живак и ще се намира на планински връх в северна Индия. Също така астрономи от Университета Ню Йорк, САЩ са предложили план за 8-метровия течно-огледален ALPACA (Advanced Liquid-mirror Probe of Astrophysics, Cosmology and Asteroids), а има и идеи за такъв телескоп с диаметър на огледалото между 20 и 100м. на Луната. Канадски екип предлага 2-метров течно огледален телескоп за Луната, като първи тест на идеята.

Как все пак работят тези телескопи?

На кратко басейнче с течност се върти и повърхността се извива в точната парабола нужна за фокус на светлината. Главното предимство на тази технология е, че такова "огледало" е много по-леко, евтино и лесно за производство.

За съжаление концепцията има и недостатъци. Телескоп с подобно огледало би бил ограничен до областта небе точно над себе си, поради невъзможността за въртене на огледалото. И все пак един 8-метров телескоп с течно огледало би могъл да наблюдава 1 милиард галактики над себе си и голям брой свръхнови избухвания.

В университета Лавал, Канада се разработват рефлективни течности с голям вискозитет (вътрешно триене), така че да може огледалото на такъв телескоп да се накланя до 30 градуса, което би увеличило многократно полезрението му.

Като цяло тази технология още е в начален стадии на развитие, но постепенно ще се наложи според мен, защото с растежа на диаметрите на съвременните телескопи, рязко нараства и цената им. Течно-огледалните телескопи биха стрували едва 1/10 от цената на традиционалните.

Източник: New Scientist

2 коментара:

Анонимен каза...

Интересна информация, но думата еВтино се пише с В, дано бъде оправено.

Martin Sotirov каза...

Оправих го, благодаря за забележката.