вторник, юни 24, 2008

Европейският космически кораб ATV надминава очакванията

Миналата седмица европейският транспортен кораб (ATV) "Жул Верн" за втори път издигна орбитата на Международната Космическа Станция (МКС) със 7км. на височина от 345км. За сега ATV не само се справя блестящо, доказвайки Европа като космическа сила, но и минава отвъд най-оптимистичните очаквания на дизайнерите си. С разрешение от контролния център, астронавтите на МКС използват допълнителните 48 кубични метра на транспортната капсула за най-разнообразни дейности извън първоначалното предназначение, например къпане, пране, складиране на вода и дори като спалня.

По искане на екипажа на МКС от контролния център на ATV във Франция са разрешили капсулата да се използва за хигиенни дейности. По специално астронавтите са използвали ATV, за да си мият косите със специално пригоден за безтегловност шампоан. Освен това се оказало, че просторната кабина е много удобна за ръчно пране на дрехите им.

А
стронавтите успешно са тествали складиране на 110л. кондензирана вода в 1 от празните резервоари на ATV и са пренесли 856кг. гориво от кораба на станцията. Освен това се наблюдава един неочакван ефект - допълнителното пространство на Жул Верн спомага за ниското ниво на влажността на въздуха на станцията.

П
о принцип на МКС има 2 малки спални кабини за 2ма астронавти, но третият се обикновено се налага да спи някъде другаде по станцията. От скоро обаче третият човек, който е на ред, избира все ATV за спалня. Оказало се, че кабината на европейския кораб е едно от най-тихите места на МКС, където вентилационните системи и други охлаждащи вентилатори се чуват най-слабо.

Сред по-незначителните приложения на ATV можем да споменем, че първата астронавтка от Южна Корея Yi So-yeon е провеждала експерименти в просторния транспортен кораб по време на мисията си до МКС през Април. Освен това ATV използва някои от 28-те си малки двигателя (220N) в продължение на 400 милисекунди, за да тества динамично поведение на 400-тонната станция с ново добавената 16-тонна лаборатория Кибо.

В
същност мисията на ATV е толкова успешна, че ръководителите на проекта са решили да удължат живота на Жул Верн с 1 месец. Сега кораба ще бъде изгорен в атмосферата на Земята с 6,3т. отпадъци през Септември, вместо Август, както беше запланувано.

З
а повече детайли относно ATV може да разгледате статията на сайта на ESA, a на това видео може да видите, как астронавтите използват просторния ATV и по-скоро как се веселят, вместо да работят.

Няма коментари: