петък, юни 06, 2008

Черни дупки може да са осветявали новородената Вселена

Много преди да се родят първите звезди или в така наречената "тъмна епоха" на Вселената (до към 400 000г. след Големия Взрив), може би миниатюрни първични черни дупки са осветявали пространството. Те биха имали маса не по-голяма от на астероид и създадени от самия Голям Взрив, вместо по стандартния метод от имплозията на звезда.

Физиците Катерин Мак от Университета Принстън и Даниел Уесли от Кеймбридж смятат, че е възможно спекулативните "първични" черни дупки да са загрявали супата от водород след Големия Взрив чрез силно излъчване на радиация, включително гама-лъчи.

Водордният газ в "тъмната епоха", нямайки си друга работа, основно се е занимавал с поглъщане на радиацията, останала от Големия Взрив. На местата, където (ако) е имало първични черни дупки, той би трябвало да поглъща радиацията от тях и способността му за поглъщане на радиация от Големия Взрив би се намалила. Това си е вид температурна следа и би могло да бъде открита от бъдещи супер чувствителни радио проучвания.

Естествено, дори да бъде открита тази следа, може да има много други причини за затоплянето на водорода на места. Например разлагащи се частици тъмна материя, които изпускат също радиация. Освен това, ако първичните черни дупки са създадени от Големия Взрив, има голяма вероятност да са били с еднаква маса. Ако това обаче е така, те би трябвало по едно и също време да се изпарят и това би създало много рязка температурна разлика, вместо постепенния процес на затопляне, който се наблюдава в различни проучвания.

Миналото съществуване на тези черни дупки е доста спекулативно, но ако все пак се открие такава следа, това може да докаже, че по принцип черните дупки могат да се изпаряват, а това все още не е наблюдавано!

Източник: новия брой на New Scientist

Няма коментари: