събота, юни 14, 2008

Колко време бихте издържали във вакуума на космоса?

Ако най-важният въпрос в живота ви е, колко време бихте оцеляли във вакуум, след като напуснете космическия си кораб без защитен костюм, то сте попаднали на правилното място.

На сайта OnePlusYou може да намерите новия калкулатор, който на базата на няколко физеологични данни изчислява, за колко време ще умрете в пълен вакуум.

Хората определено правят цветущи описания на това, което ни очаква, ако си забравим космическите костюми: "В първите 30 секунди всяка течност по тялото ви ще почне да ври, поради липса на налягане, включително слюнката в устата ви и влажността на очите ви. Най-вероятно тъпанчетата ви ще се спукат, докато налягането в ушите ви се опитва да се изравни с вакуума отвън. За щастие, поне тялото ви няма да се взриви, както някои научно фантастични филми показват.

След първите 15 сек. ще изгубите съзнание. Ако задържите въздуха си, може да запазите съзнание по-дълго, но рискувате белодробна травма.

Налягането във вените ви ще нарастне до толкова, че сърцето ви вече няма да може да изпомпва кръв и просто ще умрете."

Според OnePlusYou, аз не бих издържал над 1 мин и 29 сек.

How long could you survive in the vacuum of space?
Created by OnePlusYou

2 коментара:

vlaev каза...

Поздравления за статията!
Моят резултат е:
You could survive for 1 minute 35 seconds !

123 каза...

Ще издържиш 1 мин. и 35 сек. но малко се съмнявам дали няма да замръзнеш преди това, като добавим жестокото облъчване, липсата на налягане.....,
повече от 5 сек. не ти давам.

P.S.
Може да си чувал че дълбоководните риби, когато ги извадят на повърхността се пръскат.

P.P.S.
Ако има доброволци, да пробваме да засечем колко дълго ще издържат,
я виж меже някой да постави световен рекорд