неделя, юни 01, 2008

Дискавъри излита безпроблемно на... водопроводна мисия до МКС

Совалката Дискавъри излетя успешно в 00:02ч. българско време на 14-дневна мисия STS-124 до Международната Космическа Станция (МКС). На совалката й трябваха 8 минути и половина, за да достигне околоземна орбита.

7-те астронавта на борда имат 3 запланувани Извънбордни Дейности (EVA), всяка по 6,5ч., по време на които трябва да инсталират главния модул на японската лаборатория Кибо (бел. пр. "Надежда") - 11,2-метров цилиндър с тегло 14,8 тона на Земята. Със совалката е и 10-метровата роботизирана ръка, която ще се използва специално за експериментите на Кибо, когато лабораторията бъде завършена през 2009. Една по интересна задача за астронавтите е да поправят тоалетната на модула Звезда. За целта носят 15-килограмова помпа. Тоалетната в руския модул прави проблеми от миналата седмица и се налага 2ма човека ръчно да "пускат водата", което им отнема около 10 минути!

По-интересен е факта, че Дискавъри е първия полет с новите горивни резервоари - изцяло преправени заради трагедията на Колумбия през 2003г. От тогава до сега се използваха просто леко модифицирани резервоари, а новите трябва почти изцяло да елиминират изтичането на уплътняваща пяна.

Това е третия полет на НАСА за 2008. Остават още 2 планирани, като следващият е на совалката Атлантис за последна поправка на стария Хъбъл. До края на програмата на совалките и тяхното пенсиониране остават 9 полета, запланувани.

Източник: NASA

Няма коментари: