петък, март 14, 2008

Живот и Вода на 450 светлинни години от Земята

Чрез своя инфрачервен спектрограф космическият телескоп Спицър откри големи количества органичен газ (водороден цианид, ацетилен и въглероден диоксид) както и водна пара около младата звезда от слънчев тип - AA Tauri (450 светлинни години от Земята).

Чрез нови техники и използване на пълния потенциал на Спицър, астрономите дават отговор на един голям въпрос: органичната материя и водата са често срещани в космическото пространство, но още не знаят какво се случва с тях, след като почнат да оформят диск. "Дали тези молекули се унищожават или се запазват или пък даже помагат за оформянето на планетите?", пита се John Carr от Военоморската Изследователска Лаборатория във Вашингтон, САЩ. "Сега след като можем да намираме тези молекули, имаме по-пълна представа за това как се формират основите на живота и как се развиват."

Спектрографът на Спицър и преди е намирал органични газове в протопланетарен диск, но тогава въпросният не е бил под подходящ ъгъл за изследване.
Също така други групи учени са търсели и намирали с успех водни молекули около млади звезди отново чрез космическия телескоп Спицър.



_______________
На първата снимка: Концепция на млада звезда с протопланетарен диск от прах и газ.
Заслуги: NASA/JPL-Caltech
На втората снимка: Спектрални данни от Спицър.
Заслуги: NASA/JPL-Caltech, Naval Research Laboratory

Оригинална статия (на Английски език): http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2008-042

Няма коментари: