четвъртък, март 27, 2008

Индевър кацна благополучно днес


Совалката Индевър кацна безпроблемно рано днес (02:39ч. българско време) със 7-членния си екипаж на пистата на Космическия Център Кенеди.

"Беше страхотна мисия от началото до края" е първия коментар на командира на совалката Доминик Гори вече на Земята. Заедно с него на борда на совалката бяха: пилота Грегъри Джонсън, НАСА специалистите Робърт Бенкън, Майк Форман, Рик Линхан, японския астронавт Такао Дой и французина Леополд Ейхартс, който се връща след почти 2 месеца на станцията.

За рекордно дългата 16 дневна мисия, екипът проведе 5 извънбордни дейности. Броят им също е рекорд за сега. Астронавтите инсталираха канадския робот Декстър - машина с две 3,4-метрови ръце за $209 милиона и първия модул от японската лаборатория Кибо. Също така тестваха специалния инструмент T-RAD за поправка на топлинния щит на совалката. Проучиха повредената свръзка, която се грижи за правилната ориентация на десния комплект слънчеви панели и накрая закачиха 15-метровата сензорна стрела на совалката за екстериора на Международната Космическа Станция.

"Не можех да си представия, мисията да протече по-добре от това.", казва шефът на НАСА Майкъл Грифин. "Количеството работа свършено от екипа, можеше да се побере в две отделни мисии!"

За 16 дневната мисия STS-123, совалката Индевър, която излетя на 11. Март, е обиколила Земята 249 пъти с общ изминат път - 10 милиона километра.

Сега, след като совалката кацна, се разчисти път за европейския автоматичен транспортен кораб (ATV) Жул Верн, който ще направи няколко тестови маневри, преди да се скачи със станцията на 3. Април.

Французинът Леополд Ейхартс се надяваше да дочака пристигането на Жул Верн, но се наложи да се върне на Земята, остъпвайки място на американеца Гарет Райсман. "Щеше да е страхотно, но пак бях голям късметлия и няма да се оплаквам", казва Ейхартс, "Радвам се, че се връщам на Земята, а това ще е един страхотен спомен за мен."

Линхан пък се върна и с нещо повече от добри спомени. Той беше взел със себе си на борда на совалката снимката на починало момче от неговия роден щат Ню Хампшир. Детето е искало да стана астронавт приживе като всички момчета в тази възраст.

Това беше 122-рата мисия на совалките и втората от шест планирани за 2008г, както и девета от катастрофата на Колумбия през 2003.

Следващата мисия на совалката Дискавъри ще закара главния модул на Кибо, лабораторията на JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) до вече 70% завършената космическа станция.
Горивният резервоар за Дискавъри пристигна вчера на Космическия Център Кенеди, малко по-късно от планираното. За това и може мисията да бъде отложена с няколко дена от оригинално запланувания 25. Май.

НАСА планира още 11 мисии на совалките преди 2010, когато ще бъдат пенсионирани.

"Вече МКС наистина може да се каже, че е международна", каза НАСА мениджъра по програмата Майк Суфредини. "Без съмнение МКС е най-големия международен проект, предприеман от човечеството."

Няма коментари: