четвъртък, март 27, 2008

Гейзерите на Енцелад изхвърлят коктейл от нужните съставки за живот

Космическият апарат Касини явно все пак е успял да анализира пробите, взети от гейзерите на Енцелад и резултатите са доста изненадващи.

Касини облетя спътника на Сатурн на 12. Март, прелитайки на 50км. от повърхността със скорост 51 000 км/ч. Тогава екипът, който ръководи проекта Касини-Хюгенс, обяви, че поради софтуерен проблем Касини не е успял да анализира състава на гейзерите. Явно все пак има резултати. НАСА обяви днес, че изхвърляният от гейзерите материал съдържа нужните съставки за живот! Водна пара, въглероден диоксид, въглероден моноксид и още органичен материал с концетранция 20 пъти по-голяма от очакваното!

Учудващото е, че материалът, който излиза изпод повърхността на спътника, доста прилича по състав на обикновена комета. Това повдига някои въпроси относно формирането на системата на Сатурн.

"Енцелад определено не е комета. Кометите имат опашки и обикалят Слънцето и Енцелад има вътрешен източник на топлина, докато кометите са активни заради слънчевата светлина. Коктейлът на Енцелад е от въглеродна вода и намеци за земен газ."

Доказателство за вътрешното затопляне на Енцелад е тази снимка на Южния Полюс от инфрачервения спектрометър на Касини. Тези пукнатити, именувани "тигрови ресни", имат необичайно висока температура в сравнение с околния пейзаж (поне с 90 градуса повече). Най-малко температура -93°C е засечена. Това е със 17 градуса повече от последното замерване на температурите на южния полюс на Енцелад. Звездите показват местонахождението на познати гейзери. Най-топлите региони на "тигровите ресни" съвпадат с 2 от гейзерите.

Според Джон Спенсър, който също работи по проекта Касини, необичайно топлите региони сочат, че верочтно подземните води на спътника са по-скоро близко до повърхността.

"Енцелад има топлина, вода и органични съединения, някои от основните съставки на Живота.", - Денис Матсън от проекта Касини в JPL NASA. "Имаме рецепта за живот, но все още остава една последна съставка - ТЕЧАЩА вода."

Няма коментари: