неделя, март 09, 2008

Жул Верн ATV успешно излетя


Първият Автоматичен Транспортен Кораб (ATV) - Жул Верн на европейската космическа организация ESA беше изстрелян рано тази сутрин (06:03 българско време) в ниска околоземна орбита от ракета носител Ариана 5. В идните седмици най-сложният апарат строен в Европа автоматично ще стигне до Международната Космическа Организация (МКС), ще се свърже с нея и достави багаж, гориво, кислород и вода. Кога изтече мисията му след 4 месеца, ATV-то ще навлезе в атмосферата на Земята с останалото му гориво и пълен с отпадъци на станцията ще изгори напълно.

Почти 20-тонният апарат е най-тежкият товар изстрелван с Ариана5 и в момента в орбита от 260км. над земната повърхност, а целта му - МКС е на 345км. височина. Очаква се да се закачи за космическата станция на 3. Април, след като NASA совалката Индевър си е свършила 16-дневната мисия и отпътувала към Земята.

Първият ATV е в разработка от 1998 от Astrium Space Transportation, която е работела с над 30 други фирми от 10 европейски държави.

На първата си мисия Жул Верн ще достави: общо 4,6т. товар, включително 1 150кг. сух товар, 856кг. гориво за руският модул Звезда, 270кг. питейна вода и 21кг. кислород. За бъдещи ATV мисии товарния ка
пацитет ще бъде увеличен до 7,4 тона. Повече от половината тежест на ATV идва от собственото му гориво, което той ще използва за да издига МКС периодично на по-голяма височина.

ESA вече е поръчала още 4 ATV да бъдат построени и изстреляни до 2015г. С Европейският ATV и руският Прогрес, космическата станция ще бъде обслужвана от 2 различни системи, след "пенсионирането" на совалките през 2010. Скоро към тях ще се добави и японският транспортен кораб HTV (H-II Transfer Vehicle).

Излитането на Жул Верн беше излъчено на живо по NASA TV.

Повече информация може да намерите на официалния ATV BLOG, а ТУК може да видите кратко видео на излитането.


Няма коментари: