понеделник, март 31, 2008

Марсоходите през Март част 1: Опортюнити


Месечен обзор на дейността на Марсоходите Спирит и Опортюнити: Март

Мисията на JPL, NASA (Jet Propulsion Laboratory) за изследването на Марс чрез марсоходите Спирит и Опортюнити постигна значителен успех и двата робота все още провеждат научни дейности с пълна пара 4 години след пристигането си на Червената планета.
На Космическа Одисея ще получавате обзор на дейността им всеки месец.

Част 1: Опортюнити намира още доказателства за вода

Опортюнити завърши тестовете на последната си цел "Dorsal", част от скалата "Gilbert" в кратера Виктория. Dorsal представлява изпъкнала "перка" (представете си перка на акула), създадена от минерали в пукнатините на скалата, която е еродирала отдавна под климатичните условия на Марс.

Данните взети от спектрометъра Мосбауер и рентгеновия спектрометър за Алфа-частици сочат, че "перките" на Гилберт съдържат големи количества от минерала херматит. Той често се среща при кръглите Конкреции, наречени "боровинки". Смята се, че тези скални образувания се формират под въздействието на течаща вода.

Учените от екипа на мисията търсят такива, от както Опортюнити кацна в кратера Ийгъл преди повече от 4 години.

Преглед на дейността ден по ден:
Получавайки инструкции от Земята, чрез своята собствена антена и изпращайки данни към нас чрез UHF антената на орбитъра Mars Odyssey, Опортюнити извърши следните дейности през месец Март:

Ден 1463 (5. Март, 2008): Опортюнити проведе диагностични тестове на роботизираната си ръка и направи микроскопични снимки на Дорсал. В продължение на 10 часа събираше данни със спектрометъра Мосбауер от цел наречена "Опашката на Дорсал". (Да знам, досадно е, че НАСА дава имена и на най-дребната прашинка, но какво да се прави). Също така марсоходът направи и първата част от панорамната снимка на ръба на кратера Виктория. Също така направи и цветни снимки чрез всичките си 13 филтъра на камъка "Джин", който се намира на склона над марсохода.

Ден 1464: Опортюнити рестартира Мосбауер и продължи да изследва Опашката на Дорсал; направи втората част от панорамната снимка с висока резолюция на ръба на Виктория и изпрати данните чрез UHF антената на Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Също така направи детайлни снимки на скалата "Lyell Oxford".

Ден 1465: Опортюнити рестартира спектрометъра и продължи изследването на опашката на Дорсал. Следва и третата част на панорамата на Виктория.
Марсоходът направи тест за предаване на компресирани данни по антената на MRO и също така измери нивото на газа Аргон в атмосферата на Марс чрез рентгеновия спектрометър. Опортюнити направи и няколко снимки на хоризонта за калибриране.

През следващите пет дена 1466, 1467, 1468, 1469, 1470 Опортюнити продължи да изследва Опашката на Дорсал всеки ден със спектрометъра Мосбауер, направи микроскопични снимки на опашката и на новата цел с име "Dorsal New" и завърши 3,4,5,6, 7 и 8-ма част от панорамната снимка. Също така снима и склона на кратера.

Може ежедневието на робота да ви се струва малко еднообразно, но този процес все пак е бавен, а благодарение на мисията на двата марсохода, вече знаем много повече за нашия най-близък съсед Марс.

Общ изминат път от марсохода Опортюнити до ден 1469 (12. Март, 2008) или така наречената Одометрия: 11 671 метра.

Няма коментари: