вторник, април 01, 2008

Роботът Декстър изисква да го наричат "Декстър Велики"

НАСА и екипът строил най-новото попълнение към екипажа на Международната Космическа Станция - Декстър са доста притеснени от внезапното "искане" на робота да бъде наричан "Декстър Велики". Роботът, който е технологично чудо за момента, благодари на създателите си и обеща на човечеството светло бъдеще, в което човешкия вид ще играе важна роля в империята на роботите.

Както и да е, Честит Първи Април!

Спокойно, още сме далече от момента, в който ще направим достатъчно мощен компютър, че да може да разсъждава свободно, така че Армагедон още е далече. Но кой знае, може някои ден тази шега да се превърне в реалност.

Идеята за човечек, създал зла машина за убиване датира още от книгата за Др. Франкенщайн. Дори в книгата, на която е кръстен блога, компютъра HAL, който управлява космическия кораб на астронавтите, се опита да ги избие и да вземе контрол над мисията, за Терминатор всички са чували.

Шегата на страна, роботът Декстър беше инсталиран по време на миналата мисия STS-123 на совалката Индевър до МКС. Той разполага с инструменти, на който би завидял всеки инвалид. С двете си 3-метрови ръце, той може да държи както големи товари, така и супер малки инструменти. Задачата му, когато бъде приведен в действие, ще е да сменя важни ключови схеми и инструменти по екстериора на МКС. Роботът струва на канадската космическа организация над 210 милиона долара и е разработван в продължение на 10 години. Можете спокойно да кажете, че Декстър е технологично чудо за момента.

Трябва да си призная обаче, че идеята за тази шега не е моя, а на екипа на NASA APOD (Astronomy Picture of the Day).
Както и да е, приятен ден и честит първи Април отново на читателите на Космическа Одисея!

Няма коментари: