неделя, април 20, 2008

Периодът на Слънчевата Система може би изпраща комети към Земята


Нашата Слънчева система преминава периодично през повърхността на Млечния Път, което може да запраща цели групи от опасни комети към Земята.

Слънчевата Система обикаля центъра на нашата галактика - Млечния Път. Това обаче не става в сплескана повърхност, ами на 35-40 милиона години преминаваме през диска на галактиката.

Уилиям Напиер и Янаки Уикрамасинге от Университета Кардиф, Англия, са направили компютърен модел на това движение и са стигнали до извода, че когато се доближаваме до галактическия диск, гравитационното привличане може да измести комети от облака на Оорт, който се намира в радиус почти 1 светлинна година от Слънцето. Също така при този процес може Слънчевата система да се сблъсква с огромните газови мъглявини на Млечния Път и от там също да привлече комети. На кратко, по време на това преминаване рискът от навлизането на нови комети в Слънчевата Система се увеличава многократно.

Според Напиер и Уикрамасинге геологическите доказателства по повърхността на Земята отговарят много точно на периода от 36 милиона години, предсказан от техния модел. ТУК можете да прочетете в PDF формат пълен доклад от изследванията на двамата астрономи.

Ричард Стотърс от Института за космически изследвания Годард на НАСА, смята, че модела им е добър. "Не мисля, че вече може да има съмнение за източника на вариациите в периодите на ударите от комети."
Пол Вайсман от JPL NASA обаче се съмнява, че гравитационното привличане на диска на Млечния Път е достатъчно силно, за да измести достатъчно голям брой комети от орбитите им. "Това не е някаква неравност на пътя, през която като минеш, завалява дъжд от комети."

Източник: Новия брой на New Scientist

Няма коментари: