неделя, април 06, 2008

Следващите две мисии на совалките са отложени

Следващата мисия STS-124 на совалката Дискавъри до Международната Космическа Станция (МКС) беше отложена с една седмица с нова дата за излитане 31. Май 2008г. Оригинално беше запланувана за 25. Май, но поради забавяне на доставката на външния резервоар за гориво, се е наложила промяна в графика.

Мисията на STS-124 е да закара втората част от общо три компонента на японската лаборатория Кибо. На борда на Дискавъри ще има 7 астронавта, включително японеца Акихико Хошиде.

Мисия STS-125 до космическия телескоп Хъбъл също е отложена поради проблеми с производството на горивния резервоар за совалката Атлантис.
Оригинално беше запланувана за 28. Август, но най-вероятно ще се състои на 31. Октомври.

Това е петата и последна обслужваща мисия до Хъбъл. На стария телескоп ще бъде инсталиран специален механизъм на име "Soft-Capture Mechanism", чрез който може да бъде свален лесно от орбита, когато му изтече срока на живот. Също така екипът на Дискавъри ще сложи два нови инструмента на Хъбъл: ултравиолетовия спектроскоп COS (Cosmic Origins Spectrograph) - най-чувствителния спектрограф на телескопа до сега. Вторият инструмент ще е новата панорамна камера Wide Field Camera 3, която може да наблюдава най-различни части от спектъра, включително инфрачервена, видима и ултравиолетова светлина. Също така ще бъдат сменени 6-те жироскопа и инструмента, който насочва Хъбъл - "Fine Guidance Sensor".

Тъй като Дискавъри няма да има възможност да стигне до МКС в случай на повреда по топлинния щит, совалката Индевър ще е в готовност за незабавно излитане на аварийна мисия STS-400. Да се надяваме, че няма да има нужда от тази предпазна мярка.

След мисия STS-125 ще остават общо 9 полета на совалки до пенсионирането им през 2010г.

Няма коментари: