петък, април 25, 2008

Марсоходът Опортюнити има сериозни проблеми

Марсоходът Опортюнити отново има проблеми, този път с отказващ мотор на раменната става на роботизираната си ръка, на която седят инструментите, с които се определя химическия и минерален състав на марсианските скали. Този проблем може да доведе до прекратяването на епична 4-годишна мисия.

В момента инжинерите на НАСА са спряли всякакво движение и научна дейност, докато търсят причината за новия проблем и неговия ефект върху общата дейност на робота.

Проблемният мотор се грижи за хоризонталното движение на ръката и започна временно да блокира преди 2 години и половина. Екипът на мисията откри, че с по-голямо напрежение до "ръката" проблема се оправя и вечер я оставят разгъната, за да не се окаже за винаги забила в това положение на сутринта.

Сега обаче този проблем отново се появи на 14 Април и положението е доста по-сериозно от преди. От тогава ръката на Опортюнити седи разгъната, което е опасно заради ветровете и трусове от движение през неравен терен. Това е много фина техника и не е предвидена за такива напрежения.

Все пак още има надежда за робота, според мениджъра на мисията на Спирит и Опортюнити, дори в най-лошия вариант марсоходът пак ще е способен да извършва определени научни задачи с инструментите на ръката си.

Когато това е станало, Опортюнити е бил на път около кратера Виктория към възвишението Кейп Верде. Според екипа, това е много труден терен - наклонен на една страна и осеян с камъни и прах. Опортюнити тъкмо е бил стигнал до прекалено труден участък и се е опитвал да се върне и да мине по друг маршрут, когато мотора на роботизираната ръка е отказал.

Учените искаха да ползват много активно инструментите на ръката през следващите месеци за изучаване на скалите около кратера Виктория.

Официална новина от НАСА

Няма коментари: