неделя, април 06, 2008

Слънцето отново набира мощ

Слънчевите експерти предупреждават, че цикълът на Слънцето наближава максимум.
През последните години Слънцето беше относително спокойно, но нови слънчеви петна се появиха миналата седмица и имаше нови слънчеви изригвания.

Изригването пропусна Земята, но експертите, които следят слънчевата активност мислят, че цикълът на звездата ни отново отива кън по-бурни слънчеви петна и изригвания, казва Др. Дейвид Хатауей, слънчев физик, който изучава Слънцето за Националния Център по Космическо Изследване и Технологии, САЩ.

Слънцето има период на цикъла си от максимуми и минимуми от около 11-години. Предишният максимум беше през 2001г, и рано 2002г., но сега явно активността му започва да се покачва отново.

Колко проблемен може да е все пак този процес?

Когато едно слънчево изригване изстрелва частици или както учените го наричат "масово изригване на короната", често се случва този материал да обхване Земята. Много голяма част от него бива блокирана от магнитосферата на Земята, но частиците могат все пак да правят проблеми на комуникационните сателити, електроцентрали и да имат лош ефект върху астронавтите на Международната Космическа Станция.

"Това е голяма грижа за някои индустрии", казва Хатауей, "Способността да предричаш слънчевата активност точно или както го наричаме прогноза за космическото време, е важна за тези индустрии."

Няколко събития от миналото са предизвикали интереса на правителството към изучаването на Слънцето. През 1989 големи електро вериги в Северна Америка, главно по източното крайбрежие бяха повредени и изключени заради слънчева активност.
Хората са били седмици без ток.

През 1998г. телекомуникационни сателити бяха повредени от Слънцето и заради това имаше проблеми с кредитни и дебитни карти, което доведе до загуби в милиони долари.

Сега няколко отделни апарата наблюдават Слънцето непрекъснато и така учените могат от рано да предупредят засегнатите от едно подобно изригване.

Сателитите могат да минават в защитен режим, за да защитат важните си инструменти, а електро-компаниите могат да намалят пиковата мощност, за да няма аварии.

Няма коментари: