сряда, април 09, 2008

Първият астронавт на Кореа излетя на борда на Союз

Първият астронавт на Южна Кореа или по-точно първата астронавтка излетя на борда на руския Союз към Международната Космическа Станция днес от Байконур, Казахстан. Yi So-Yeon беше избрана миналия месец като заместничка на предишния кандидат за първи астронавт на Кореа - Ko San, който обаче беше отстранен, защото е изнесъл документация извън тренировъчния център.

So-Yeon, която по професия е биосистемен инжинер, ще бъде на МКС до 19. Април, провеждайки 14 експеримента. Тя ще отпразнува годишнината от първия полет на Юри Гагарин на 12. Април заедно с другите руснаци на борда на МКС и е запланувала да им изпее корейска песен.

По-рано корейката изрази надеждите си Северните Корейци също да се радват за нейния триумф, тя насърчи едно обединение между двата полуострова.

Майката на младата жена припадна на площадката за изстрелване от притеснения за дъщеря си, но бързо се зъвзе след намесата на лекари.

На борда на Союз са и руснаците Сергей Волков и Олег Коненко, които също са за пръв път в космоса. Сергей е сина на друг руско космонавт - Александър Волков, който е бил в космоса точно по-време на развалянето на Съветския Съюз.

"Трудно е за мен като баща", казва Александър, носейки медала си на Герой на СССР. "Знам пред какво ще бъде изправен и знам колко трудно е... Притеснявам се, но съм и много горд, че синът ми избра да стане космонавт."

Южна Кореа вече имат собствени ракети и планират да изстрелят сателит по-късно тази година. За мисията на Yi So-yeon корейската космчиеска организация ще плати около 20 милиона долара

Няма коментари: