сряда, април 16, 2008

НАСА удължава мисята Касини с 2 години

НАСА съобщи днес, че мисията на Касини-Хюйгенс до Сатурн, първоначално предвидена да свърши Юли 2008,ще бъде удължена с две години, което ще позволи на сондата да продължи проучването на планетата и екзотичните й луни.

Изстрелян през октомври 1997, атомно-захранваният кораб прекара 7 години в пътуване до Сатурн и е в орбита около планетата от юни 2004.

"Това продължение е вълнуващо не само за научното общество, но и за света да сподели разкриването на тайните на Сатурн" казва Джим Грийн, директор на отдела на НАСА за планетарна наука в Вашингтон.

Оранжево-оцветната луна на Сатурн, Титан, за която се смята, че има подземен океан, ще бъде прегледана още 26 пъти отблизко, докато ледовития Енцелад, за който също се смята, че има вода, 7 пъти.
Учените смятат, че Титан и Енцелад могат да помогнат да се изгради представа за Земята преди да се появи живот на нея, тъй като и двете луни изглежда са подслонявали предшественици на живота.

Освен по едно облитане на луните Диона,Рея и Елена, удължението включва още погледи към Сатурн, мистериозните му пръстени и магнитосферата му.

С изключение на някои малки проблеми, сондата е в добро състояние, казват отговорните за мисията.

"Корабът се представя изключително добре и всички сме много развълнувани от удължението" казва Боб Мичел, ръководителя на програмата Касини в лабораторията на НАСА за реактивно задвижване в Пасадина, Калифорния.

Откакто е пристигнал, корабът Касини е изпратил около 140,000 снимки по време на 62 обиколки около планетата и повече от 50 облитания на луните й.

Това удължение струва на НАСА приблизително 160 милиона долара.

Няма коментари: