вторник, април 22, 2008

Стивън Хокинг е за пилотираните мисии към Луната, Марс и отвъд

Противно на голяма част от астрономическото общество, проф. Стивън Хокинг, известният теоретичен физик, подкрепя плановете на НАСА за колонизиране на Луната и Марс и насърчи държавите да отпускат повече пари за космически изследвания в речта си по случай 50-тата годишнина на НАСА вчера.

66-годишният физик държа реч в Университета Джордж Вашингтон в столицата на САЩ, на която изрази подкрепата си за програмата на НАСА. Той насърчи агенцията, да прати по-скоро хора на Луната, от където вече ще може още по-лесно да се изстрелват мисии към други части на Слънчевата Система. Според Хокинг ситуацията е подобна на тази в Европа преди 1492г. Някои хора са считали, че пътешествията на Колумб са единствено загуба на пари за нищо. "Но все пак откритието на Новия свят е имало голям ефект върху стария. Например на това дължим Биг Мак и KFC", казва шеговито той.

"Роботизираните мисии са много по-ефтини и може да доставят повече научна информация, но те не могат да прихванат въображението на обществото по същия начин и не разпръскват човешкия вид в космоса, така че аз смятам, че това трябва да е целта ни в далечен план", казва Хокинг относно подкрепата си за пилотираните мисии. "Ако човешкият вид иска да съществува още милион години, трябва да отидем там, където никой не е стъпвал."

Физикът също си представя планове в по-далечно бъдеще. Той е за развиването на нови двигателни системи, с които да може да се колонизрат планети от земен тип от други близки Слънчеви Системи. Разбира се той не очаква това преди 200-500 години.

Също така Хокинг постави акцент върху това, че светът трябва да отделя повече пари за космически изследвания. Според него дори да се увеличи международния бюджет за астрономически проекти 20 пъти, това пак ще е едва четвърт от 1% от брутния продукт на Земята. "Човечеството може да си позволи борбата със сегашните проблеми на Земята като глобално затопляне и пак ще имаме достатъчно ресурси за колонизиране на космоса".

Друг аспект от речта на известния учен беше неговата теория за това, защо проекти за търсене на извънземен живот, като SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence), още не са намерили нищо.

Една възможност е, просто да няма интелигентен живот никъде другаде. Или пък има, но още не е достатъчно развит, за да изпраща радио-сигнали, но дори, когато достигне това ниво, той ще е и достатъчно развит, за да прави разрушителни ядрени оръжия.

Хокинг предпочита третата възможност:

"Примитивният живот се среща често, а интелигентния е рядкост във Вселената.", веднага добавя отново на шега "Някои хора твърдят, че той тепърва трябва да се появи на Земята"

Няма коментари: