неделя, април 27, 2008

Европейски и Китайски сателити излитат

Космическа Одисея докладва преди 1 месец за подготвянето на втория експериментален сателит от европейската навигационна система GNSS, която трябва да се конкурира с американския GPS.

Вторият сателит от системата Giove-B излетя точно по план днес в 00:16ч. българско време върху ракета Союз от руския космодрум Байконур.

500-килограмовият Giove-B, строен от Astrium и Thales Alenia Space, ще замести първия тестов сателит на ситемата Giove-A, който беше изстрелян в Декември 2005г.

До 2010г. трябва да бъдат изстреляни още 4 сателита, а до 2013 Навигационната Система (GNSS - Global Navigational Satellite System) трябва да е в пълен състав от 30 сателита в геостационарна (постоянна) орбита около Земята и на височина от 20 000км.

Първото изстрелване от страна на Китай тази година

Китай пък изстреля първия си сателит за пренос на данни в Петък 17:35ч. Ракетата Long March 3C излетя от космодрума Ксичанг в югозападен Китай. Сателитът Тианлиан 1 ще седи в геостационарна орбита и е първият, който ще се използва за комуникация между други сателити и китайския пилотиран кораб Шензоу със Земята. Преди това Шензоу можеше да комуникира със Земята, само когато е в обхват на земните им станции.

Весели празници, между другото!

Няма коментари: