петък, април 11, 2008

Експедиция 17 пристигна вчера на МКС

Союз ТМА-12 преди скачването си с МКС на 10. Април.
Заслуги: NASA TV
Екипажът на Международната Космическа Станция (МКС) посрещна вчера (Четвъртък) по обяд руския кораб Союз с техните смени и първия корейски астронавт.

Руските космонавти Сергей Волков и Олег Кононенко и 29-годишната So-yeon Yi от Южна Кореа пристигнаха на борда на станцията със Союз ТМА-12, който се скачи с МКС в 14:57ч. българско време над северен Казахстан. В 17:40ч. пък бяха отворени свързващите люкове и щестимата астронавти се събраха за церемония за посрещане и интервю, проведено с контролния център на мисията извън Москва.
И за тримата новодошли това е първи полет в космоса.

Волков е първия космонавт второ поколение - т.е. баща му е известния космонавт Александър Волков.
Членовете на Експедиции 16 и 17 провеждат интервю с международни репортери от Контролния център на мисията.
Заслуги: NASA TV

Пеги Уитсън, командира на Експедиция 16 и Юри Маленченко ще бъдат заменени от двамата новодошли руснаци, като Волков ще е командира на Експедиция 17. Третият член на екипажа на МКС - NASA астронавта Гарет Райсман ще остане като главен инжинер и на новата експедиция.
Пеги Уитсън е първата жена командир на мисия до МКС и държи рекорда за най-дълъг престой в космоса от жена и най-много извънбордни дейности за жена.
Корейката Yi ще остане 9 дена на МКС, провеждайки научни експерименти, и ще отпътува на 19. Април с Уитсън и Маленченко към Земята.

Мисията на 29-годишната Yi, която е биоинжинерка по професия, е част от договор между Русия и Южна Кореа на стойност 25 милиона долара.
Експедиция 17 излита на борда на Союз от руския космодрум Байконур в Казахстан към МКС на 8. Април 2008г.
Заслуги: NASA TV

Президентът на Южна Кореа Lee Myung-bak гледа излитането на Союз на 8. Април на живо предаване от Сеул и изрази надеждите си това да е само първата стъпка в една амбициозна космическа програма, като се надява до 10 години Южна Кореа да е сред топ-седемте космически сили.

Членовете на експедиция 17 ще са първите обитатели на МКС, в състояние, в което вече има модули от всички участващи държави в проекта. Главната им задача ще е да помагат за монтирането на оставащите модули от японската лаборатория Кибо и да подготвят станцията за по-големи 6-членни екипажи през 2009. Може би най-важната им задача е да проследят разкачането на европейския Автоматичен Транспортен Кораб (ATV) - Жул Верн.

Няма коментари: