сряда, април 02, 2008

Въргъл - първоаприлската шега на Google

Интернет гигантът Гугъл има стара традиция да пуска големи първоаприлски шеги още от 2000г., когато обявиха услугата си MentalPlex. Наред с Google Romance и TiSP (интернет през тоалетната), тазгодишният опит на Гугъл е още по-голям и автентичен - Virgle!

Вчера Гугъл съвсем официално анонсира новия си проект Въргъл - обединение между Google и Вирджин Груп за установяването на колония на Марс.

На сайта може всеки да кандидатства за членство в първата експедиция към Марс. Първо трябва да попълните дълъг тест с глупави въпроси. След това кандидатите трябва да пуснат кратко Youtube филмче, представяйки се и обяснявайки, защо искат да са част от експедицията.


Не пропускайте да разгледате сайта на проекта, направен е супер детайлно! Има информация за подготовката за полета, тераформирането на планетата, икономиката на марсианското общество и тн.

100 годишният план:

2010: Избиране на място за кацане
2014: Ниска околоземна орбита
2015: Virgle база 1
2016: Полет до Марс
2108: Virgle City


Към автентичността на проекта допринесоха и видео изказвания
на основателя на Virgin Group - Ричард Брансън (ТУК) и на създателите на Google - Лари Пейдж и Сергей Брин (ТУК).

Въпреки, че на доста скрити места се споменава, че е първоаприлска шега, хиляди хора се хванаха, а поне 400 даже пуснаха Youtube филмчета за себе си. Повечето бяха на заблудени хора, но някои се усетиха и пуснаха забавни филмчета, взимайки проекта на подбив. Например ТОВА или пък филмчето по-долу:


Няма коментари: