сряда, април 02, 2008

Марсоходите през Март част 2: Спирит


Месечен обзор на дейността на Марсоходите Спирит и Опортюнити: Март

Част 2: Спирит се подготвя за зимата на Марс

Марсоходът Спирит достигна позицията, където ще прекава марсианската Зима и няма да се мести до началото на пролетта. През следващите няколко месеца марсоходът ще е в режим на "хибернация" или зимен сън по просто казано.

В момента Спирит приключва последните си изследвания върху скалата наречена "Wendell Pruitt", на която са двете цели за наблюдение "Lucius Theus" и "Theopolis Johnson".

Ако се чудите за странните имена, които НАСА дава на най-малкото камъче, те са кръстени на американски пилоти от Втората Световна Война.

На 1. Март 2008 (ден 1479) Спирит се опита да изтърка абразиралата повърхност на скалата Wendell Pruitt с четките си, но безуспешно. На ден 1484 (6. Март) повтори опита и успя да горазчисти. След два дена марсоходът направи детайлни микроскопични снимки на скалата.

На 11. Март постави рентгеновия си спектроскоп за алфа-частици върху целта, но събирането на данни беше отложено, за да се запази енергия за тест с радио сигнали, свързан с мисията Феникс, насрочен за сутринта на 13. Март (ден 1491).

Спирит продължи да работи по 360-градусова панорама със специалната за целта камера, а по време на дни 1485, 1487, 1488 и 1490 зареждаше батериите си. В такива дни се провежда минимална изследователска дейност и не се изпращат сигнали към Земята или към орбитъра Одисея.

Спирит има малко проблеми в момента, защото мачтата, на която седят панорамната и навигационната камера частично закрива двете му антени. Екипът ръководещ мисията се опитва да нагласи инструментите в такова положение, че да не пречат на антените, чрез които марсохода получава команди от Земята.

Спирит е в "добро здраве" и всичките му системи работят безпроблемно. Според последни данни от ден 1489 (11. Март) енергийния му запас е бил 254 ват-часа.

Одометрията на марсохода до ден 1489 (11. Март) е 7428 изминати метра.

Няма коментари: