сряда, април 09, 2008

НАСА отказва да закара проекта AMS до МКС.

От НАСА твърдят, че поради натиск върху графика за доставки до Международната Космическа Станция (МКС), няма да могат да закарат експеримента за търсене на нестандартни типове материя, по-известен като AMS.
Конгресът на Щатите е наредил на космическата агенция да закара детектора Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) със някоя от совалките си, макар че модула не е вписан в нито един от оставащите 10 полета преди пенсионирането на совалките.

НАСА отказа и да се освободи място за AMS На совалка, като се занесе част от товара чрез европейския Автоматичен Транспортен Кораб (ATV).

Експериментът AMS струва до момента над 1,5 милиарда долара и върху него работят стотици учени от 16 държави. Детекторът има за цел да засича антиматерия, тъмна материя и други непознати типове, които са различни от стандартната материя. Преди точно 10 години на борда на совалка беше закаран прототип на проекта с името AMS-01, а финалният модел или AMS-02 беше заплануван за транспортиране до МКС тази година.

AMS има маса от 4200кг. и би заел около 1/4 от товарното пространство на дадена совалка.

Една не лоша идея беше, товари от совалката да бъдат вкарани в Многофункционалния Товарен Модул (MPLM - Multi Purpose Logistics Module), който пътува със совалката и така да се освободи място за AMS, но НАСА категорично отказва този план. MPLM има капацитет от 10 000кг., докато ATV-то на ESA (Европейската Космическа Агенция) около 7600кг. товар.

За използването на европейския ATV НАСА също отказва, под предтекст, че големите товари за станцията не могат да минат през 80 сантиметровия люк на ATV, който се скачи с МКС за пръв път на 3. Април.

Няма коментари: