понеделник, април 07, 2008

Странни квазари са наблюдавани чрез сателит на ESA




Сателитът XMM-Newton (X-ray Multi-Mirror Mission - Newton) на Европейската Космическа Организация ESA намери изненадващо рядък тип галактика, която излъчва много повече ренгеново лъчение, отколкото се смяташе за възможно. Тези изследвания са важна стъпка за разбирането на процеса, при който се формират галактиките.

XMM-Newton e космически телескоп на ESA, изстрелян през 1999г., който се използва за рентгенови наблюдения и сега учени наблюдават с него едни от най-феноменалните обекти на Вселената - квазарите (Quasar - QUASi-stellAR radio source). Предполага се, че в центровете на тези огромни енергийни източници се крият изключително масивни черни дупки.

Като материята потъва в черната дупка, тя образува нещо като диск от материал наоколо, който се загрява и според компютърни симулации в следствие на силна радиация и магнитно поле в района, се изхвърля под формата на газ от двете страни на черната дупка.

Така квазарите имат голям ефект върху околното пространство. Те могат да създадат турболенция в материята на галактиката, предизвиквайки образуване на нови звезди, за това е важно да се разбере, как работят тези мистични обекти.

За съжаление околността на квазарите много трудно или почти невъзможно може да се види, защото тези обекти са супер отдалечени и светлината от тях пътува милиарди години до нас.

Около 10-20% от квазарите принадлежат към спецален подвид наречен BAL квазари. BAL е "broad absorption line" или "широка линия на поглъщане". Това са квазарите, които имат нещо като газов облак около себе си.

Повечето астрономи вярват, че газът излита по посока в равнината на екватора на диска от материал на BAL квазара, т.е. настрани. Тези квазари имат малко излъчване в ренгенови вълни, така че явно имат достатъчно околен газ, който да поглъща по-голямата част от рентгеновото лъчение.

Явно обаче някои BAL квазари изстрелват материал от техните полюси под перпендикулярен ъгъл на дисковете от газ и прах.

ЮнКсян Уанг от Центъра за Астрофизика на Университета за Науки и Технологии в Китай с някои негови колеги изследва нивото на гама-лъчево лъчение при 4 определени BAL квазара с помощта на XMM-Newton.

Два от четирите обекта на изследвания са показали много по-големи нива на рентгеново лъчение от очакваното. "Нашите резултати могат да помогнат за подобряване на компютърните симулации на тези квазари", казва Уанг.

Също така това означава, че BAL квазарите са по-сложни, отколкото учените са си мислели и явно могат да изстрелват материал и по екватора си и от полюсите си.

Уанг и колегите му продължават изследванията си и се надяват да имат възможност да наблюдават по-голям брои квазари за по-голям период от време.

Явно колкото по-дълбоко в пределите на Вселената се взираме, толкова по-сложна изглежда тя.

Няма коментари: